El serial no s'acaba. Després que la setmana passada Junts es despengés definitivament de l'acord pel català que havien pactat a finals de març juntament amb Esquerra Republicana, el PSC i els comuns, avui els socialistes no han donat per tancat el cas i encara plantegen la possibilitat que els de Carles Puigdemont es facin enrere. Precisament, la setmana passada el líder del PSC, Salvador Illa, va exigir "un mínim de serietat" a Junts. "Que el català no sigui objecte de batalla política, ni dintre ni fora dels partits", va reclamar. Avui, la viceprimera secretària de l'Àrea d'Organització i Acció Electoral, Lluïsa Moret, ha volgut pronunciar-se sobre tot plegat, i ho ha fet confiant que el pacte acabarà tirant endavant.

"Nosaltres ens posicionem a favor de l'acord del català. Som un partit de fiar, i demanem a la resta de partits que es posicionin també a favor", ha dit. En aquest sentit, ha demanat superar els interessos partidistes i pensar en l'interès comú, un avís que es dirigeix principalment als de Carles Puigdemont, però que també es pot entendre que va dirigit cap als republicans, després que encara no hagin decidit què faran després que Junts s'hagi despenjat. ERC ha plantejat aquest matí reincorporar Junts a l'acord, i la socialista no ho ha vist amb mals ulls. "Esgotarem el termini per mantenir l'acord. Compartim la declaració d'Esquerra perquè sempre hi ha marge per l'acord", ha afirmat. "El país necessita un ampli consens per la convivència lingüística".

 

Ara bé, ha volgut llançar un matís cap a qualsevol reincorporació de la formació independentista. I és que ha detallat que, perquè els socialistes també votin favorablement, l'acord no pot canviar gaire. "Qualsevol modificació que es plantegi no pot posar en dubte el contingut", ha explicat. "Si hi ha una modificació que no canvia substancialment l'acord, l'estudiarem". En aquest sentit, Junts hauria de fer-se enrere i acceptar novament la modificació de la Llei de Política Lingüística per tal que comptés amb el suport dels socialistes.

Moció de confiança

Sobre les últimes declaracions del diputat de la CUP Carles Riera en una entrevista a ElNacional.cat, en què demana a Aragonès que es presenti a la moció de confiança acordada en la investidura el més aviat possible, la socialista ho ha rebutjat, avisant que cal ser "prudents". "La gent necessita estabilitat i bon govern", ha afirmat, i ha aprofitat per reivindicar la feina que està intentant impulsar el PSC des de l'oposició. "La desconfiança i el mal govern no ajuda".

Aragonès, al mig de la polèmica Maragall-Colau

Lluïsa Moret també s'ha pronunciat sobre la polèmica que s'ha aixecat al voltant del líder d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, i l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau. Aquest diumenge, el republicà va acusar Colau d'estar al corrent de l'espionatge que hauria efectuat el CNI al voltant de les eleccions municipals amb l'objectiu d'evitar un Ajuntament independentista, si bé avui mateix ha matisat les seves paraules. L'alcaldessa ha lamentat aquestes acusacions, i avui el PSC ha sortit en la seva defensa: "Maragall ha de respectar les regles del joc, no poden haver-hi acusacions sense fonament i crec que està fora de lloc". No només això, sinó que també ha volgut involucrar el president de la Generalitat en tot plegat: "Demanem a Aragonès que faci rectificar a Maragall", ha llançat.