Laura Borràs va ser suspesa com a diputada i presidenta del Parlament a través de l’article 25.4 del reglament de la cambra, després de l’obertura del judici oral pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes. Ara és el torn dels diputats d’ERC, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, a qui s’ha obert judici oral per malversació per l’organització del referèndum de l’1-O. Borràs ha comparat el seu cas, mentre els republicans no se senten “interpel·lats” perquè la normativa parlamentària parla de corrupció. I, enmig, el PSC, que defensa que la Mesa “ha de decidir” si els suspèn o no de les seves funcions en virtut de l’article 25.4 del reglament.

En la roda de premsa posterior a l’executiva dels socialistes catalans, la seva portaveu Èlia Tortolero ha deixat clar que “el reglament s’ha de complir sempre” i ha assenyalat que “s’ha d’observar la implicació que té per a tots els diputats”. I ha conclòs al respecte: “És un tema que ha de decidir la Mesa. Ens remetem a allò que la Mesa decideixi”

El passat divendres, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va obrir judici oral contra els actuals diputats d’ERC, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, i contra la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, per malversació, desobediència, prevaricació i revelació de secrets oficials pels preparatius del referèndum de l’1-O des del Departament d'Economia.

Protagonisme als pressupostos

Els comuns ja van acordar divendres passat les “bases del procés de negociació” dels pressupostos de la Generalitat amb el Govern. També Junts per Catalunya ha rebut durant els últims dies informació sobre els comptes per a intentar negociar-los. En canvi, al PSC, ben poca cosa. Manté la mà allargada però veu com els republicans, de moment, no la recullen. Aquest mateix dilluns, la portaveu Marta Vilalta ha reiterat la seva aposta per aprovar els comptes amb Junts per Catalunya, els comuns i la CUP, encara que els números no surten de moment. “Van tard i malament”, ha lamentat la portaveu dels socialistes catalans, que ha recordat que són la primera força al Parlament.

Èlia Tortolero s’ha dirigit directament al Govern Aragonès: “Cal que no s'oblidi que som el primer grup parlamentari a Catalunya i també nosaltres hauríem de tenir la documentació”. I la portaveu dels socialistes catalans ha insistit en aquesta mateixa línia: “El president Aragonès ha de decidir quan envia la documentació, i amb qui i com vol pactar els pressupostos i amb qui vol obrir una negociació”. Ha assenyalat que, quan disposin d’aquesta documentació, faran públiques les seves propostes pressupostàries.