El PSC de Manresa va deixar clar durant la campanya electoral de les municipals del 28-M que per pactar era necessari retirar l'estelada de l'ajuntament. Però la victòria d'ERC als comicis va canviar aquesta condició imposada pels socialistes. Finalment, els republicans han sumat forces amb el PSC i PDeCAT per formar govern municipal, i l'estelada continua desplegada al balcó de l'ajuntament de Manresa. El candidat socialista a l'alcaldia, Anjo Valentí, ha argumentat ara que aquesta condició en campanya era un plantejament "de màxims" i que només es podia aplicar en cas que el partit obtingués el suport electoral, segons informa Regió 7.

Així, el candidat socialista s'ha fet enrere i no obligarà a treure aquesta bandera que, segons deia durant el període electoral, s'havia de retirar perquè "no ens representa a tots". De fet, Valentí ha afirmat al mitjà citat que "el PSC no interposarà cap recurs en aquest sentit, en conseqüència amb el fet de ser una força de govern que ha pactat respectar els acords de ple i la llibertat de posicionament polític de cada formació". Tot i això, ha assegurat que hi ha un acord verbal entre els socis de govern a Manresa per sol·licitar un informe jurídic sobre la presència d'una estelada, la qual ha alertat que es tracta d'un símbol no oficial i que, per tant, la jurisprudència al respecte és clara.

En aquest sentit, Valentí ha subratllat que el PSC continuarà defensant "retornar l’ajuntament i tots els llocs oficials que en depenen a tots els manresans i les manresanes traient les estelades i els símbols que no siguin els oficials del país i de la ciutat", tot i que ha preferit fer un pacte "prioritzant les necessitats dels manresans i no els símbols". El socialista ha reconegut que no tenen "la paella pel mànec" i això els va portar a haver de pactar un govern municipal amb la resta de forces sense imposar aquesta condició. "Els símbols no ens han d’impedir arribar a acords que beneficiïn la ciutat", ha destacat en declaracions a Regió 7.

Pacte d'ERC, PSC i Impulsem a Manresa

Marc Aloy (ERC) va ser reelegit batlle de Manresa el 17 de juny passat gràcies al suport majoritari dels 13 regidors del nou tripartit que governarà la ciutat durant els pròxims quatre anys: ERC, PSC i la plataforma municipalista Impulsem, que inclou el PDeCAT. D'aquesta manera, Manresa és el municipi més gran que els republicans mantenen després dels comicis municipals del 28 de maig. Junts havia estat el soci de govern d'Esquerra Republicana durant els dos mandats anteriors, però aquesta vegada els republicans han apostat per aliar-se amb altres formacions.