Aquest dissabte 17 de juny, dia en què s'han celebrat els plens d'investidura de tots els ajuntaments, Marc Aloy (ERC) ha estat reelegit com a alcalde de Manresa amb el suport majoritari dels 13 regidors del nou tripartit que governarà la ciutat durant els pròxims quatre anys: ERC, PSC i la plataforma municipalista Impulsem. Manresa és el municipi més gran que es manté sota el paraigua de l'alcaldia d'Esquerra Republicana després dels comicis municipals del 28 de maig. Junts havia estat el soci de govern d'Esquerra Republicana durant els dos darrers mandats, però enguany els republicans han apostat per canviar de socis de govern. Enguany canvia el panorama polític i els republicans han apostat per aliar-se amb el PSC i Impulsem.

En el seu discurs d'investidura, Aloy ha parlat de l'aparició de l'extrema dreta al ple de l'Ajuntament, recordant el precedent de Plataforma per Catalunya. Ha expressat la seva preocupació perquè aquestes formacions ofereixen respostes "simplistes i demagògiques a problemes complexos". Aloy ha anunciat que serà "implacable" en la lluita contra els discursos d'odi i la xenofòbia. A més, ha manifestat la seva preocupació per l'"elevada abstenció registrada a Manresa", afirmant que no tot el que fan és el que la gent demana. Ha justificat el pacte amb el PSC i Impulsem com una "prioritat en les polítiques municipals", deixant clar que el pacte no té una implicació més enllà de l'àmbit local.

I enmig de crits de "botifler", Marc Aloy ha estat investit alcalde per segona vegada. Aloy també ha assegurat que es mantindrà "implacable" contra qualsevol discurs d'odi i xenofòbia. L'alcalde ha lamentat que no hagi estat possible un acord amb Junts, amb qui ha governat durant el darrer mandat. "Ha estat la nostra primera opció des d'un primer moment, però la política és voler pactar, i sumar. Sense la confiança és molt difícil construir res, i ens dol com han anat les coses", ha subratllat. El líder de Junts i principal grup a l'oposició, Ramon Bacardit, no ha fet cap esment a la falta d'entesa entre el seu grup polític i ERC, i ha assegurat que faran una oposició "constructiva i positiva".

Els dos partits amb qui ERC farà govern, PSC i Impulsem, han celebrat l'acord. Pel líder socialista, Anjo Valentí, el pacte "trenca amb la dinàmica de vetos partidistes". "Que ERC i els socialistes puguem tornar a governar junts la ciutat és un pas endavant molt transcendent en la normalització política, democràtica i de respecte que tots volem", ha subratllat Valentí. Qui ha fet el discurs més dur és Fem Manresa. La seva cap de llista, Roser Alegre, s'ha mostrat preocupada pel tripartit. De fet, els cupaires van oferir donar suport a ERC, sense el PSC, però els republicans ho van rebutjar. "ERC ha prioritzat l'estabilitat i assegurar-se les cadires. Hem trobat a faltar valentia política", ha subratllat Alegre, qui ha assegurat que la seva oposició serà "frontal" al nou govern.

L'extrema dreta irromp al consistori de la capital del Bages

Front Nacional, amb dos regidors, i Vox, amb un, s'estrenen a l'Ajuntament de Manresa. El cap de llista de FN, Sergi Perramon, ha assegurat que el nou tripartit "neix coix de legitimitat". De la seva banda, la líder de Vox, Immaculada Cervilla, que ha rebut el suport presencial del portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga, ha assegurat que, a Manresa, hi ha gent que no surt de casa "per por". Una afirmació que els assistents al ple han rebutjat.