Sigui quin sigui el resultat dels acords postelectorals, a la capital del Baix Camp, Reus, tindrà nou alcalde, nova alcaldessa, després de les eleccions municipals d'aquest diumenge. Per primer cop a la història la capital de l’avellana tindrà una dona com a batlle. Carles Pellicer, l’alcalde que ha guiat la ciutat fins avui, es retira i el seu partit, Junts, ha presentat una nova candidata, l’exregidora, exdiputada i exdelegada del govern català i espanyol, Teresa Pallarès. Les enquestes marcaven un empat a tres entre Pallarès i les candidates d’Esquerra, Noemí Llauradó, i del PSC, Sandra Guaita. Llauradó ha estat els darrers anys la presidenta de la Diputació de Tarragona i vicealcaldessa, amb coalició amb Pellicer, i Guaita després de ser elegida regidora, va ser també elegida diputada al Congrés dels Diputats. 

Avui, però, els resultats després del recompte han romput l’empat i la candidata del PSC ha estat la guanyadora de les eleccions amb més de 8.500 vots i 8 regidors. Amb tot, però, la candidata d'Esquerra, Noemí Llauradó, ha obtingut 5 regidors, un fet que obligarà a tots els principals partits de Reus a buscar aliances per poder assolir l’alcaldia de la ciutat. En tercer lloc, amb pitjors resultats que a les eleccions de 2019, Teresa Pallarès amb Junts, ha sumat també 5 regidors. Ciutadans ha desaparegut del mapa polític de Reus, com també ho havia fet el Partit Popular a les eleccions de 2019 -ara han tornat amb dos regidors.

En canvi, l’extrema dreta de Vox, amb més de 2.500 vots, ha aconseguit per primer cop entrar a l’Ajuntament de Reus amb tres regidors i sent la quarta força. Els anticapitalistes de la CUP, si bé lluny dels resultats de 2015, quan van aconseguir ser la segona força, amb sis regidors, han mantingut dos edils i podrien ser claus, en els pactes postelectorals per decantar la balança del consistori de la capital del Baix Camp si impera la lògica independentista. Ara Reus, els socis de Junts i Esquerra, repeteixen els resultats i també entren de nou amb dos regidors.

 

 

 

El Reus després de Pellicer

El mític alcalde convergent de la ciutat de Reus, Carles Pellicer, ha deixat pas i si bé ha seguit vinculat a Junts, ha decidit retirar-se i que fos Teresa Pallarès qui encapçalés la candidatura de l’espai postconvergent per seguir manant a la plaça del Mercadal. Però Pallarès ho tindrà complicat per ser l’alcaldessa de la ciutat. Ha quedat tercera a les eleccions. Ara per ara sembla que Sandra Guaita podria ser la nova alcaldessa de la ciutat si explora pactes amb Esquerra o Junts i un tercer partit.

Tot i que no ha aconseguit la majoria, la suma d'Esquerra, Junts, Ara Reus i la CUP podrien evitar el govern del PSC, si bé, ara per ara, sembla un pacte complicat. Si aquest pacte no fructifica, Guaita podria retornar al PSC l'alcaldia d'un feu que sempre havia estat socialista fins a la irrupció de CiU de Carles Pellicer després d'un govern desastre tripartit amb el PSC, Esquerra i Iniciativa.

 

Els resultats al Camp de Tarragona

Més enllà dels resultats a Tarragona i a Reus, les dues grans ciutats de l'àrea metropolitana del Camp de Tarragona, cal també mirar cap a les capitals de les altres comarques de la demarcació. El Vendrell, al Baix Penedès, Valls, a l'Alt Camp, Montblanc, a la Conca de Barberà i Falset, al Priorat. El PSC, com a Reus, puja a la majoria de les capitals de comarca.