Les eleccions a Tarragona eren, segons les enquestes, cosa de dos. De l’alcalde, d’Esquerra, Pau Ricomà, i el candidat del PSC, un ex de Ciutadans, Rubén Viñuales. Els resultats, però, obligaran als pactes, com a les eleccions de 2019, quan Esquerra, sense guanyar les eleccions, i empatant a set regidors amb el PSC del jubilat Josep Fèlix Ballesteros, va aconseguir l’alcaldia amb un pacte amb Junts per Tarragona, Podem i CUP. Després dels resultats d’aquest 28 de maig Ricomà, d'ERC, ho té molt complicat per tornar a ser l'alcalde de la capital del Camp de Tarragona.

🔴 Resultats Eleccions 2023, DIRECTE | Escrutini de Municipals i Autonòmiques

 

Els comicis els ha guanyat el PSC, amb 9 regidors dels 27 del plenari. Esquerra és la segona força amb sis regidors i el PP ha reviscolat amb cinc regidors després de ser menjats per Ciutadans a les eleccions de 2019. La participació a Tarragona ha estat més baixa que a les darreres eleccions municipals. Fa quatre anys van votar 62,97% dels tarragonins amb dret a vot i aquest diumenge la participació, segons les dades provisionals, ha rascat el 37%.

L’alcalde de Tarragona necessitarà pactes

El candidat socialista ha sumat 10 regidors, un resultat que supera al de 2015, abans de la davallada que els hi va fer perdre l’alcaldia el 2019. Ricomà, d’Esquerra, suma 6 regidors, un fet que li complica reeditar l’alcaldia. Jordi Sendra, de Junts, ha sumat 3 regidors, mantenint els resultats que va aconseguir el seu partit a les eleccions de 2019. El Partit Popular ha tornat a guanyar força a Tarragona, recuperat el resultat -2015 tenia quatre regidors- d'abans de Ciutadans, que ha quedat fora de la plaça de la Font. Igual que la CUP, que tampoc tindran cadira al plenari de Tarragona. Ha irromput al plenari de Tarragona l’extrema dreta de Vox amb més de 4.900 vots i 3 regidors -a les eleccions del passat 2019 van recollir només 1.681 vots. Podem, última força amb representació, ha aconseguit els mateixos dos regidors.

 

El pacte per evitar que el PSC governi és impossible

El plenari de la plaça de la Font té 27 cadires que després de les eleccions d’aquest diumenge han quedat repartides de manera diferent a les eleccions de fa quatre anys. Això obligarà Viñuales, si vol ser alcalde de Tarragona, a buscar pactes per poder arribar a sumar catorze o més regidors i poder, el mes de juny vinent, formar un govern prou estable per manar a la ciutat durant els quatre anys vinents. Si més no, poder anar aprovant coses, ja que amb els nou que ha aconseguit, no en tindrà prou.

Esquerra amb Pau Ricomà i Junts de Jordi Sendra no arriben a la majoria absoluta, si es pensa en lògica independentista. El PSC necessita cinc regidors per a la majoria, que no vindran d'Esquerra; en campanya Ricomà ho va negar per activa i per passiva. L'ex de Ciutadans podria trobar en el Partit Popular, habitual soci dels socialistes a la ciutat, un aliat per revocar l'alcaldia a Esquerra Republicana de Catalunya, que perdent un regidor veu com s'escapa un dels seus baluards municipalista. Tot i això, encara no arribarien als catorze. El pacte de les altres forces, però, que implicaria barrejar extrema dreta i els comunistes, sembla encara més impossible.

 

Reig millora els resultats d'Esquerra a Constantí

Els resultats a les principals ciutats del Tarragonès no generen, abans dels pactes, grans diferències en relació amb els resultats de les eleccions de fa quatre anys, tot i els canvis de jaqueta d'alguns dels candidats a ser l'alcalde. Pere Granados, de l'entorn convergent, va encapçalar fa quatre anys la candidatura de Junts a Salou i aquest 2023 ha anat a les eleccions amb el PSC. Granados pot repetir com a alcalde de la capital de la Costa Daurada després de guanyar les eleccions i acumular 8 regidors -un més que a les eleccions del 2019.

A Vila-seca el que va ser candidat de Junts, Pere Segura, ha muntat un partit personalista per desvincular-se del partit de Puigdemont tot i que amb la marca de Junts de fons. El delfí de Josep Poblet, històric alcalde i president de la Diputació, ha tornat a guanyar les eleccions amb 13 regidors i ha aconseguit la majoria absoluta. A Constantí el PSC ha tornat a assolir la majoria absoluta i l'alcalde Oscar Sánchez repetirà. En aquest municipi es presentava, com a cap de llista d'Esquerra, Joan Reig, el bateria d'Els Pets, que ha millorat els resultats dels republicans de 2019 tot i fer els mateixos regidors.