El cas Juvillà segueix aixecant polseguera. La portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha anunciat que el seu partit demanarà explicacions a la presidenta del Parlament Laura Borràs. Vilalta considera que si se sabia des del 28 de gener que es donaria de baixa a Pau Juvillà com a diputat, se'ls hauria d'haver informat. Ha assegurat que no és "coherent" que els partits independentistes treballessin conjuntament per defensar l'escó de Juvillà i que després a aquest no se'ls convoqués al ple del passat dijous. "Si no ho era, per què no es comunica abans? Per què fem un ple per batallar pels seus drets quan algú tenia coneixement que ja no era diputat perquè no se l'estava convocant?", ha lamentat en una entrevista a TV3. "Caldrà que es facin aclariments", ha dit.

La portaveu dels republicans ha subratllat que, malgrat que demanaran explicacions a Borràs, en cap cas li demanaran "que assumeixi res". No cerquen responsabilitzar a la presidenta del Parlament dels fets, sinó aclarir la seqüència amb què aquests s'han produït. Vilalta ha assegurat que Borràs ha actuat com ho va haver de fer Roger Torrent quan era president de la cambra amb el cas del president Quim Torra.  En aquest context ha assegurat: "Potser se li va retraure coses a altres presidents que ara tampoc s'han pogut fer", i ha afegit: "Algú va ser molt injust, perquè ara ha passat el mateix amb altres protagonistes". 

Borràs al precipici

El desenllaç del cas Juvillà ha deixat moltes preguntes obertes i posicions confrontades. Mentre des d'Esquerra es qüestiona com s'han succeït els fets, veus de Junts defèn la decisió de Borràs. Concretament, Jaume Alonso-Cuevillas, qui ha defensat la presidenta i ha assenyalat a la CUP. Per Cuevillas el conflicte d'interessos pel que es va impedir votar a Juvillà és evident, i retreu que els cupaires empenyessin la presidenta del Parlament. "Vaig estar parlant fins a la matinada amb la presidenta Borràs i des de la CUP deien, 'sí, t'acompanyem presidenta' però era fins a la punta del precipici i perquè caigués ella sola", ha declarat a la Cadena SER. "Vaig dir-li a la presidenta que no acceptés la delegació de vot", ha exposat. 

Juvillà ja no és diputat 

Aquest divendres, 4 de febrer, el Butlletí del Parlament publica de forma oficial la baixa del diputat de la CUP Pau Juvillà. El text exposa que "Atesa la literalitat dels acords de la Junta Electoral Central del 20 i 27 de gener de 2022, per imperatiu legal i per a evitar el risc d’incórrer en qualsevol mena de responsabilitat disciplinària, comptable o penal, i sens perjudici de la posició processal defensada pel Parlament de Catalunya davant la Sala Tercera del Tribunal Suprem, la secretària general ha donat instruccions perquè no es desatenguin el que exigeixen els acords de la Junta Electoral Central esmentats". 

Vilalta ha considerat que aquesta és el final del recorregut del cas Juvillà. "Creiem que sobre el cas Juvillà cal aclarir com s'han succeït els fets aquests dies, però si ja s'ha comunicat la baixa, creiem que aquí s'acaba el recorregut", ha sentenciat.