Recuperar vots i aturar les fugues. Aquests són els objectius principals del PSC per la campanya electoral del 26-J que ahir a la nit va començar. Aquests comicis són decisius per un partit que ha patit una fuga de votants per fronts diferents en els últims anys. Depenent dels resultats que aconsegueixin, la caiguda del PSC pot quedar confirmada com una tendència de cara a properes eleccions o, al contrari, pot passar convertir-se només en una ensopegada a la memòria electoral del partit.

El principal canvi d’aquesta campanya és la candidata. Després de tres convocatòries amb Carme Chacón al capdavant, el PSC s’adapta ara a la cara de Meritxell Batet, exnúmero dos de Pedro Sánchez a Madrid el 20-D. Chacón va anunciar que no tornaria a encapçalar la llista dos mesos abans de les eleccions. Una setmana després, Batet ja era a Catalunya, nomenada número u per Barcelona sense primàries per la renúncia de Carles Martí i amb el suport de Sánchez i Iceta sota el braç.

Tot i això, Batet segueix sent una desconeguda per gran part de l’electorat català, ja que ha fet la major part de la seva carrera política a Madrid com a diputada. Aquest desavantatge no sembla que preocupi massa el PSC, que es planteja la candidatura catalana més aviat com una delegació de la llista central del PSOE de Pedro Sánchez a la qual aportar diputats.

L'Hospitalet, Gavà, Montcada...

Davant la pèrdua del gran bastió que era Barcelona, els socialistes han optat per sortir de la gran ciutat i fer campanya als altres nuclis on tenen bons resultats. No és moment d’obrir nous fronts. Van escollir Pineda de Mar per donar el tret de sortida a la campanya, un municipi governat pel PSC i on el 20-D van quedar a menys de 200 vots d'En Comú Podem.

En la primera setmana de campanya tenen previstos actes a Granollers, Santa Coloma de Gramenet, Gavà i Montcada. Les visites a tots aquests municipis, on ja hi ha un vot socialista fidel, busquen cuidar-lo per mantenir-lo i evitar que es decanti per qualsevol altre partit.

El plat fort de la campanya serà l'acte central amb l'assistència de Pedro Sánchez el dilluns dia 20. El lloc escollit ha estat l'Hospitalet de Llobregat, una de les joies de la corona de l'antic cinturó roig. El PSC va quedar relegat a ser la segona força a la ciutat però encara pot recuperar els votants històrics que van decidir apostar per una vegada per C's o ECP el 20-D. El fet que el partit domini l'alcaldia, amb Núria Marín al capdavant, juga a favor seu.

Meritxell Batet i Núria Marín, en un acte de precampanya a l'Hospitalet de Llobregat / Flickr PSC

Antics i nous votants

El tipus de votant que el PSC vol mobilitzar és diferent del del 20-D. Els partits nous, ECP i C’s, encara no havien traduït el seu suport en vots i diputats concrets. Amb aquesta referència, el PSC es fixa recuperar els votants que van optar per Podemos però que estan descontents amb el partit i, d’altra banda, aconseguir guanyar una part de la frontera que es va endur C’s.

Els canvis en el marc electoral arran del trencament de CiU també deixen dues noves portes obertes per al PSC. Els socialistes poden ser el nou aixopluc dels antics votants d’Unió que, aquesta vegada, s’han quedat orfes, ja que el partit ha decidit no presentar-se. L’ala no independentista de CDC també està en el punt de mira. L’última fita és mobilitzar l’electorat socialista que en les passades eleccions es va quedar a casa i no va anar a votar.