La proposta de Jaume-Alonso Cuevillas no tira endavant. El diputat de Junts i president de la comissió de l'estatut del diputat havia plantejat un informe per resoldre el cas del també diputat de Junts, Francesc de Dalmses, sobre l'escridassada a una periodista de TV3 el passat juliol. El text, que va acabar filtrant-se a la premsa 24 hores abans de reunir-se la comissió, proposava culpar Dalmases d'una infracció lleu i ho saldava tot plegat amb una amonestació pública que li evitaria una multa econòmica. Però finalment la majoria dels partits, reunits en la comissió del diputat aquest divendres, han optat per una altra proposta: l'acord entre el PSC, ERC, la CUP i els comuns ha permès tirar endavant el seu propi escrit, que també parla d'una infracció lleu per part de Dalmases, però que, a diferència de Cuevillas, no suggereix cap sanció perquè sigui la Mesa del Parlament qui decideixi el càstig que s'interposa al diputat de Junts.

El redactat de la proposta de Cuevillas, filtrada aquest dijous, afirmava que, "tenint en compte que es tractaria d'una infracció lleu i que s'ha produït una acceptació dels fets per l'expedientat, que ha manifestat les seves disculpes, s'estima que correspondria imposar una sanció d'amonestació pública". Aquest divendres, fonts properes han volgut remarcar que aquest era tan sols "un document de treball" que servia d'esborrany, en cap cas definitiu, sinó que pretenia recollir les opinions de la resta de formacions per complementar-la.

Però finalment ha acabat prosperant un text alternatiu consensuat per una majoria de la comissió. La proposta de resolució de l'òrgan parlamentari, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, carrega contra Dalmases afirmant que, amb "la documentació analitzada" a la mà i "verificant la successió dels fets", hi ha un clar "acte d'intimidació per part" del diputat de Junts, cosa que vulnera el codi de conducta. Precisament, aquest reglament estableix que la col·laboració amb els mitjans de comunicació s'ha d'orientar "a favor del dret a la informació i del dret dels ciutadans a poder tenir una opinió informada". I també que els diputats "han de mantenir una conducta en tot moment respectuosa amb els altres diputats i amb els ciutadans". Així, la proposta que ha quedat aprovada estima que els fets que s'imputen a Dalmases "són constitutius d'una infracció de caràcter lleu". Fonts presents a la comissió assenyalen que no demanar cap càstig concret a la Mesa "obre la porta a totes les sancions possibles". Amb una sanció lleu, el codi de conducta de la cambra estableix que podria suposar una amonestació pública o bé una multa que pot anar de 600 fins a 12.000 euros.

El vot particular de Junts

Mentre que el PSC, ERC, la CUP i els comuns han fet possible l'aprovació del text, la resta de formacions s'han desmarcat amb els seus vots particulars. També Junts, que ha volgut incidir en tres qüestions, i a les quals ha tingut accés ElNacional.cat. D'una banda, el vot presentat per Cuevillas reitera els seus dubtes sobre si Dalmases va actuar al plató de TV3 en condició de diputat, i si el codi de conducta té rang normatiu per establir aquest tipus de sancions. A més, posa en dubte les declaracions de Pere Mas sobre l'esbroncada en una comissió parlamentària, ja que no són "fets provats". I remarca la falta de consens a la comissió de l'estatut del diputat sobre si la proposta de resolució ha de contenir o no una sanció, mentre que Junts aposta per una simple amonestació pública. En canvi, altres fonts contràries a aquest raonament prenen fer vàlides les afirmacions de Pere Mas i consideren que la polèmica va tenir lloc mentre Dalmases actuava com a diputat.