Davant d'un dels casos més preocupants de l'estiu, el PSC busca responsables polítics. Les punxades en discoteques de Catalunya ja acumulen 23 denúncies, per la qual els Mossos d'Esquadra estan duent a terme les investigacions pertinents per aclarir els fets. Una dada que oficialment no s'ha vist ampliada en la darrera setmana, però que preocupa, i molt, a les autoritats. I també al PSC. És per això que aquest dilluns, els de Salvador Illa han demanat la compareixença al Parlament dels consellers d'Interior, Joan Ignasi Elena; d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge; i de Salut, Josep Maria Argimon perquè donin explicacions sobre tot plegat.

Els socialistes volen que els tres consellers de la Generalitat compareguin a la Comissió d'Interior en relació amb els casos de submissió química que hi ha hagut fins ara per saber quines són les línies d'actuació del Govern. D'altra banda, també han registrat una proposta de resolució a la Comissió d'Igualtat i Feminismes perquè el Parlament insti el Govern a fer un protocol d'actuació específic als centres sanitaris de les poblacions més afectades perquè a les víctimes se'ls faci una exploració i analítiques sense que calgui una denúncia prèvia a Mossos. La cambra catalana es troba actualment tancada pel període de vacances d'agost, i no reobrirà fins al setembre.

Més enllà, el PSC també aprofita per disfressar-se de Govern i presenta una proposta a l'executiu català: que faci un protocol amb ABD-Energy Control per a la prevenció i la detecció d'elements de risc associats a l'ús de substàncies als locals d'oci nocturn. Volen que l'executiu engegui mesures concretes per prevenir les violències sexuals en aquests espais, que es treballi conjuntament amb la patronal de l'oci nocturn i que s'imparteixi formació específica als treballadors de seguretat del sector, per tal que puguin prevenir i identificar qualsevol tipus de delicte de lesions amb agreujant de gènere dins les sales. I encara en aquesta línia, la formació ha registrat una bateria de preguntes al Govern perquè aclareixi quants casos hi ha hagut fins al moment i detalli gènere i distribució territorial de les víctimes i durada i tipologia dels símptomes. Reclamen saber quins protocols existeixen als centres sanitaris, si en algun cas no es va fer cap prova toxicològica a les víctimes i quines polítiques de sensibilització es desplegaran.

"Que el Govern es posi a treballar"

La diputada Gemma Lienas ha afirmat que els socialistes estan "francament amoïnats" pels casos de punxades en espais d'oci nocturn, i recorda que les víctimes han estat "fonamentalment dones joves", mentre que també hi ha casos similars a altres països com el Regne Unit i França. "Creiem que es tracta de fets molt greus que busquen provocar pànic entre les dones per coartar-los la llibertat. És un estratagema habitual en societats patriarcals com la nostra, on es volen tenir les dones controlades i fora de l'espai públic", ha criticat. Ella també s'ha dirigit al Govern per a reclamar que faci front a aquests fets i es posi a treballar "per abaixar el nivell d'angoixa de les dones i sobretot per garantir-los la seguretat".