Els retocs en fiscalitat no agraden al PSC. Des de fa setmanes, els socialistes han advertit que, en el marc de les negociacions pressupostàries, la seva aposta decidida és no tocar els impostos. Ni apujar-los ni abaixar-los. Però aquest dimecres, en què s'ha revelat l'acord al qual han arribat el Govern i els comuns de cara als comptes de l'any vinent, hi ha un punt que no compleix aquesta premissa: una modificació de l'impost sobre el patrimoni amb l'objectiu d'igualar-lo amb l'estatal. Segons el pacte, la intenció és "garantir que l'augment de la recaptació de la contribució tributària corresponent romangui a Catalunya", i la taxa permetria augmentar en uns 12 milions d'euros els recursos de què disposa la Generalitat.

El retoc podria irritar la resta de possibles socis, PSC i Junts. Però la líder dels comuns, Jéssica Albiach, ja va advertir dimecres que aquesta modificació de l'impost de patrimoni formava part d'un acord més ampli que està "tancat i barrat", de manera que no hi ha possibilitat que caigui. I la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, va defensar que els de Borràs i Turull estaven al cas de la proposta i no la veien amb mals ulls. "Hem compartit amb ells la proposta i creuen lògic fer l'ajust", va assegurar.

En canvi, els socialistes, per ara, no ho veuen de la mateixa manera. La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha afirmat que el seu partit vol que aquest acord en fiscalitat entre Govern i comuns quedi "d'alguna manera en standby". A més de l'augment en patrimoni, el pacte entre les dues parts també comporta un increment en un 33% en el tribut sobre habitatges buits. Romero ha confiat que, en aquest aspecte, hi hagi marge per negociar i s'ha mostrat partidària de la "prudència fiscal i no tocar impostos", un cop més.

D'altra banda, la socialista ha afirmat que respecta l'acord entre Govern i comuns, però també ha afegit que aquest pacte sobre els pressupostos "no condiciona" el PSC. "Nosaltres estem fent la nostra negociació i esperem que puguin encaixar els projectes", ha afegit. Pel que fa a les converses, la portaveu del PSC ha dit que no hi ha res encallat sinó que el Govern està fent el retorn a algunes de les propostes que els socialistes han posat sobre la taula. Entre les seves prioritats hi ha l'ampliació de l'aeroport del Prat, el Hard Rock i el Quart Cinturó. Aquest dimecres, el president del PSC, Salvador Illa, ja va advertir que les negociacions encara estaven "verdes" i que faltava temps per arribar a un acord final. Romero s'ha pronunciat similarment. "No ens poden posar pressa a nosaltres. Ara no volem pressions. Volem fer una negociació de tu a tu i això necessita temps". Aquest dijous a la tarda hi ha una nova reunió entre socialistes i executiu.