Després de l'allau de crítiques al govern de Pedro Sánchez per només haver complert amb un terç de les inversions previstes a Catalunya, el PSC s'ha posat mans a la feina per respondre-hi carregant contra la Generalitat. Malgrat haver reconegut que la inversió a Catalunya ha estat baixa, els socialistes han elaborat dos informes en els quals han assenyalat diverses qüestions, com per exemple que "dos de cada tres euros" invertits a Catalunya provenen de l'estat o bé que el Govern també té deures pendents en infraestructures.

Els socialistes recullen en els informes que "els governs independentistes han reduït en un 60% la inversió prevista" en comparació al 2010, l'últim any de l'executiu del socialista José Montilla. Així mateix asseguren que els últims executius han anunciat obres en els últims deu anys que només han estat "un anunci", ja que la majoria no s'han reflectit en els Pressupostos ni tenen projecte: segons el PSC, són 67 actuacions entre les quals hi ha l'execució del tram central de l'L9, l'arribada de l'L6 a Igualada o reformes de carreteres com el desdoblament de la C55 entre Manresa i Abrera.

Els informes també assenyalen que la inversió executada a Catalunya des l'any 2018 per part del govern central supera en 1.300 milions la de la Generalitat en el mateix període, i exposen que el govern central ha iniciat l'any 2022 "amb bon ritme d'execució" i que les adjudicacions d'obres han augmentat un 164%. No és tot, i el PSC també treu pit que els pressupostos generals de l'estat de 2022 fixen per Catalunya una inversió de 2.430 euros, 1.079 milions més que els últims del govern de Mariano Rajoy, l'any 2018.

Els informes del PSC arriben després de fer-se públic que el nivell d'execució de les inversions del govern central a Catalunya es van situar l'any passat en un 36%. Aquest fet ha rebut crítiques del Govern, i ERC ha assegurat que aquestes dades dificulten nous acords de futur a Madrid, com podria ser l'aprovació dels pressupostos de 2023. Mentrestant, el govern espanyol s'ha anat escudant en la pandèmia i ha anat tirant pilotes fora.  Amb aquests informes, els socialistes volen evidenciar que tots els governs tenen problemes a l'hora d'executar les inversions previstes. Per això recepten "una actitud constructiva i lleial, en lloc d'insultar".

El PSC també ha emplaçat al Govern a aprofitar la comissió bilateral del divendres per a detallar el destí dels 759 milions que està rebent la Generalitat corresponent a la disposició addicional tercera de l'Estatut de 2008 -va rebre 225 el passat exercici, mentre que 200 arribaran enguany i la resta, el pròxim-. En aquest sentit, ha recordat que el ple va aprovar a l'abril una moció del PSC-Units perquè el Govern destini aquests 759 milions a inversions i perquè presenti una llista de les infraestructures que es finançaran amb aquests recursos, en una proposta que va secundar Junts i que va rebutjar ERC.