Els partits polítics han hagut de pagar més de 24.000 euros en multes des del 2015 per incomplir la Llei Orgànica de Protecció de Dades (LOPD) abans de la seva polèmica reforma del passat mes de novembre al Congrés. El Partit dels Socialistes (PSC) i Ciutadans són els més sancionats per l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD): tres multes cada un.

L'esmentada reforma modifica una altra norma, la Llei Orgànica del Règim Electoral General, per a permetre als partits la recollida de dades personals sobre opinions polítiques dels ciutadans a través de la informació que ells mateixos deixen a la xarxa. Abans fins i tot d'entrar en vigor aquesta reforma, el passat 7 de desembre, l'AEPD es va veure obligada a aclarir aquesta modificació. "No permetrem que els partits facin perfils ideològics de ciutadans", explicava la seva directora, Mar Espanya, a Público.

Aquest no ha estat el primer xoc entre partits polítics i AEPD en relació amb el tractament de dades personals en campanyes electorals.

El PSC, reincident

La majoria de les esmentades multes (sis d'onze) imposades per l'AEPD estan relacionades amb l'ús de dades personals sense el consentiment dels afectats per a finalitats propagandístiques. El PP, el partit ARA, el PSOE i fins a tres vegades el PSC apareixen denunciats i amb multes greus per aquesta mena d'infracció.

El PSC, reincident, ha rebut la multa més gran mai imposada a cap partit polític els últims anys: 4.000 euros per fer còpies indegudes del cens electoral que incloïen el DNI dels electors durant les generals de 2016. Les altres dues multes, de 900 i 1.500 euros, sancionaven la tramesa de propaganda via sms, en el primer cas; i al correu electrònic, en el segon.

Una infracció semblant va cometre el PSOE de La Rioja el 2015: va haver de pagar 1.500 euros de multa per enviar propaganda electoral a adreces de correu oficials de funcionaris del Govern regional, que no eren públiques, demanant el seu suport a la candidata Concha Andreu i recordant-los les coses bones que havia fet per ells.

Cs i el correu electrònic

La tramesa de correus electrònics ha estat un dels maldecaps forts a què s'han enfrontat els partits quant a tractament de dades. Quatre de les onze multes imposades sancionen un bàsic en l'ús del correu electrònic: no posar en còpia oculta les adreces en trameses massives. Ciutadans ha estat sancionat tres vegades per aquesta infracció. La quarta li va caure al PP.

El partit de Rivera ha pagat 6.300 euros a l'AEPD des del 2015 per no posar còpia oculta als seus correus electrònics. La tercera multa, iniciada amb la denúncia d'una de les 58 persones a qui es dirigia un correu, és la més alta: 3.000 euros. La mateixa resolució de l'agència indica la reincidència: "Es considera agreujant que el denunciat va ser sancionat al setembre del 2016 i al maig del 2017 per la tramesa de correus sense còpia oculta".

Més enllà de la propaganda

En certs casos, els partits polítics han infringit la Llei de Protecció de Dades per altres motius que els propagandístics. A principis del 2018, Bildu va pagar una multa de més de 3.500 euros per fer servir informació sobre el lloc d'empadronament de dues persones. L'havia extret del cens electoral de les autonòmiques del 2016. Aquesta informació es va utilitzar, segons la resolució de l'AEPD, per difondre el vincle entre aquestes dues persones, que vivien plegades, acusant-les de favoritisme en la concessió d'un contracte, mitjançant la bustiada de més de 7.000 fullets en una localitat guipuscoana.

Encara que aquest fet es qualifiqui com a greu per l'AEPD, amb una sanció d'entre 40.001 i 200.000 euros, Bildu només en va pagar 3.600. Passa amb totes les multes imposades a partits polítics els anys examinats. L'agència aplica rebaixes si, per exemple, se'n reconeixen culpables (20%) o per pagament voluntari (un altre 20%). Originalment, a Bildu l'havien sancionat amb 6.000 euros.

El partit ARA, nascut a Tarragona, va enviar un correu de propaganda a una adreça personal i ino va ser capaç d'identificar d'on procedia l'adreça. La multa imposada per l'AEPD es va publicar al BOE, per esgotament de les vies prèvies d'avís. Això es traduí en una multa de 3.500 euros, que van quedar en 2.100 després de les rebaixes.

Sindicats vs. AEPD

Els sindicats també han rebut multes per mal ús de dades personals. Imagina't que en recollir la teva nòmina (en paper) a l'empresa et trobes de sobte que el document no és a l'oficina. Algú l'ha penjat al tauler d'anuncis d'un sindicat i, a més, circula per grups de whatsapp. Aquest és el cas pel què el Sindicat Lliure de Transport va ser multat amb 5.000 euros el 2017. Segons dades de l'AEPD, aquesta quantitat encara no s'ha abonat .

És un cas aïllat. Les altres vuit multes imposades als sindicats des del 2015 tenen el mateix protagonista: infracció per enviar correus electrònics (normalment, de propaganda) sense el consentiment del receptor. La Federació de Serveis Públics de la UGT és qui més sancions acumula: quatre en tres anys, que sumen 8.800 euros. El total de multes per incomplir la LOPD imposades a tots els sindicats sumen 25.300 euros, ben a prop dels més de 24.000 euros en sancions imposades a partits polítics.

Article publicat originalment a Civio