Primeres reaccions dels partits a l'oposició del govern català. Socialistes i Ciutadans celebren que la inhabilitació al president Quim Torra pot comportar accelerar la convocatòria d'eleccions però pel camí, avui han traçat com fer-ho.

Ambdós coincideixen en proposar una candidatura instrumental que pugui provocar anar a les urnes "com més aviat millor" tal com ha proposat el secretari del PSC, Miquel Iceta. Per això, han anunciat una ronda de contactes amb els diferents grups parlamentaris. El mateix Iceta ha reconegut l'interès de Ciutadans, que ho ha confirmat posteriorment, o el que també pugui dir el Partit Popular.

 

Ara bé, Iceta tampoc ha negat que de moment els comuns no han aprovat aquesta proposta i per tant admet la realitat: la idea del candidat instrumental, a dia d'avui, no suma prou majoria. El pes també ha recaigut en la responsabilitat del president del Parlament, Roger Torrent, a qui han demanat que "posi el compte enrere" per les eleccions. Iceta remarca que la finalitat del candidat instrumental no pot ser la figura d'un futurible president de la Generalitat i per això s'ha desmarcat d'encapçalar aquesta proposta: "Un instrumental no pot ser després president, com el seu nom indica".

Per la seva banda, Units per Avançar ha reclamat que es convoquin immediatament eleccions: "Catalunya no pot allargar artificiosament i per interès estrictament partidari el mandat d'un Govern sense projecte i profundament dividit, atesa la desconfiança entre els seus membres". La formació de Ramon Espadaler ha reiterat el seu compromís de concórrer a les properes eleccions al Parlament per "donar veu al catalanisme centrat, dialogant i integrador" i de fer front a la crisi sanitària de manera prioritària.

Ciutadans també s'hi suma

Per la seva banda, el president de Ciutadans, Carlos Carrizosa, també ha confirmat que en els propers dies tindran contacte amb totes les forces polítiques: "El president Torrent ha de proposar un candidat davant del Ple amb una candidatura perquè es desbloquegi, deixem de tenir un govern en funcions i anem a eleccions". Carrizosa ja va més enllà i demana que quan s'entri en l'etapa electoral, es creï una coalició de partits constitucionalistes: "Anirem a les urnes pràcticament segur a finals de gener, principis de febrer".

Ronda de grups

Iceta confia amb què les converses entre diferents grups parlamentaris es faci de forma "discreta i no s'hagi d'interlocutar a través dels mitjans de comunicació". Unes declaracions que precisament ha donat en una conferència convocada a través de Zoom pels periodistes: "No podem obrir una caixa de pandora de propostes creuades". Pel que fa a la valoració de la sentència, des del PSC reitera "respecte per les decisions judicials com correspon a un estat de dret amb separació de poders".