Aquest dilluns, Junts per Catalunya ha posat en marxa els motors per a la campanya de les eleccions generals 2023, que arrencarà el divendres, amb la presentació dels cartells i el lema que portarà per a aquests comicis. A les imatges gràfiques, s'hi pot llegir "ja n'hi ha prou, tens l'oportunitat de canviar-ho tot". Curiosament, el lema coincideix amb el títol d'un manifest que va impulsar Foment del Treball amb més de 300 entitats del món econòmic i social el març de 2021, en plena pandèmia i amb incidents als carrers de Barcelona i altres ciutats de Catalunya en senyal de protesta per la detenció del cantant Pablo Hasél i les restriccions adoptades pel Govern per combatre la covid-19. En concret, el títol d'aquest text era 'Ja n'hi ha prou, centrem-nos en la recuperació".

🟡 Quan són les Eleccions Generals 2023 a Espanya? Dates clau i candidats

La iniciativa tenia com a objectiu "reclamar de manera unitària, urgent i imminent la condemna d'actes vandàlics sense precedents i exigir responsabilitat política al Govern de la Generalitat i a l'ajuntament de Barcelona", així com "donar suport total als cossos de seguretat". Davant els incidents que s'estaven registrant, Foment va anunciar l'impuls d'un manifest que recollia que el vandalisme d'aquelles jornades "comprometien el futur de Barcelona i de Catalunya", amb "greus i importantíssims danys a la propietat pública i privada", però sobretot perquè esdevenien "el pitjor reclam per a les inversions estrangeres" i "feien mal" a l'economia catalana, tenint "greus repercussions en la recuperació del teixit comercial i empresarial". El 4 de març de 2021 es va presentar aquest manifest en un acte a l'Estació del Nord amb la presència de Pimec, Foment i moltes més entitats que van adherir-s'hi.

Convertir el "ja n'hi ha prou" en deixar de "regalar vots"

Durant l'acte de presentació de la campanya, Míriam Nogueras, la candidata de Junts al Congrés dels Diputats, ha assenyalat que el "ja n'hi ha prou" es tradueix en el fet que "cap vot de Junts anirà a ningú que pretengui seguir espoliant i mentint els ciutadans o que segueixi negant el dret a l'autodeterminació". "No hem de regalar els vots a qui no ens paga, a qui ens humilia, a qui ens espia i a qui menysté la nostra llengua", ha declarat. Segons Nogueras, ara és el moment de deixar que "ens diguin com i quan hem de fer les coses" i de deixar de "pagar impostos de primera i viure com un país de segona". "Aquestes eleccions no van de dretes o esquerres, van d'Espanya o Catalunya", ha fet èmfasi.

De fet, la número u dels juntaires al Congrés ha insistit que la seva candidatura no anirà "amb la llista de greuges" perquè ha de canviar el "marc mental": "El tracte ha de ser de nació a nació". Per a Nogueras, l'estratègia "d'una part de l'independentisme" —en referència a Esquerra Republicana— ha estat un "absolut fracàs": "Estem més empobrits, Catalunya no cobra, segueix la repressió i creix la ultradreta". D'altra banda, el candidat de Junts al Senat i portaveu nacional de Demòcrates, Toni Castellà, ha propugnat un "bloqueig institucional d'Espanya".