"Ja n'hi ha prou: tens l'oportunitat de canviar-ho tot": aquest és el lema de campanya de Junts per Catalunya per a les eleccions generals 2023. El partit, que es presenta en coalició amb Demòcrates i Moviment d'Esquerres, ha situat algunes línies mestres que traslladarà al llarg d'aquestes dues setmanes: "Cap vot de Junts anirà a ningú que pretengui seguir espoliant i mentint els ciutadans o que segueixi negant el dret a l'autodeterminació". Per a Míriam Nogueras, la candidata dels juntaires al Congrés, "tots els partits catalans que diuen que defensen Catalunya i que planten cara, que és el que hem estat fent nosaltres i ens hem sentit molt sols fent-ho, haurien de fer el mateix: no regalar els vots a qui no ens paga, a qui ens humilia, a qui ens espia i a qui menysté la nostra llengua". "Cap president espanyol podrà dir gràcies a Junts a canvi de res", ha sintetitzat Nogueras.

🟡 Quan són les Eleccions Generals 2023 a Espanya? Dates clau i candidats

Respecte al "ja n'hi ha prou", la líder de Junts a la cambra baixa espanyola assevera que és el moment de deixar que "ens diguin com i quan hem de fer les coses" i de deixar de "pagar impostos de primera i viure com un país de segona". "Les eleccions no van de dretes o esquerres, van d'Espanya o Catalunya", ha subratllat Míriam Nogueras. En aquest sentit, ha erigit Junts en l'única candidatura que "defensa Catalunya", donat que "l'estratègia d'una part de l'independentisme ha estat un absolut fracàs, estem més empobrits, Catalunya no cobra, segueix la repressió i creix la ultradreta". Alhora, ha destacat que el PSOE no pot proclamar que combat la dreta perquè "pacta" amb ells: "Van donar la presidència a Rajoy el 2016, el decret dels fons Next Generation el van acordar amb Vox i han fet la jugada de l'alcaldia de Barcelona".

Míriam Nogueras presentació campanya Junts 3 juliol 2023   Carlos Baglietto
Míriam Nogueras, al costat dels tres cartells de campanya de Junts / Foto: Carlos Baglietto.

Una candidatura amb "l'esperit de Junts pel Sí"

A més de presentar els principals eixos de campanya, Míriam Nogueras ha explicat l'acord de coalició amb Demòcrates i Moviment d'Esquerres. La número 1 dels juntaires a Madrid ha assenyalat que s'han unit perquè posen per davant "el país al partit". Per la seva banda, Toni Castellà, portaveu de Demòcrates, ha insistit que la coalició que han format representa l'esperit de Junts pel Sí: "Tenim en comú que som partits que vam néixer després del 2015, que prioritzem el país al partit, i això és el que més s'assembla a JxSí". "Aquell projecte ens va portar l'1 d'Octubre i ara som hereus d'aquell compromís", ha refermat. Castellà, candidat de Junts al Senat, ha postulat que el "ja n'hi ha prou" es tradueix en "bloqueig institucional d'Espanya". Per la seva banda, el representant de Moviment d'Esquerres, Josep Serra, ha afirmat que van plegats perquè comparteixen els "objectius de llibertat i justícia".

L'encarregat de desgranar la campanya ha estat Josep Lluís Cleries, el portaveu de Junts al Senat: "Ens avala la feina feta durant els darrers anys, hem parlat clar i hem dit les coses pel seu nom. Hem perdut competències, recursos econòmics, la promoció de la llengua, hem tingut una taula de diàleg inútil... Volem expressar tota la força i determinació". A continuació, tant Cleries com Nogueras han destapat els tres cartells de campanya. A la base de tots ells, hi apareix el missatge "per Catalunya" i el portaveu juntaire a la cambra alta espanyola ha volgut fer èmfasi que en un d'ells hi apareix Nogueras amb espardenyes: "Vol dir l'arrelament a la terra i país que estimem i servim".

Toni Castellà Míriam Nogueras presentació campanya Junts 3 juliol 2023   Carlos Baglietto
Toni Castellà, candidat de Junts al Senat / Foto: Carlos Baglietto.

 

Ús d'intel·ligència artificial

Al cartell també hi apareix la direcció del web 'Ja n'hi ha prou'. Cleries ha avançat que hi haurà diverses "sorpreses" al llarg de la campanya i ha anticipat que, en aquest portal, utilitzaran intel·ligència artificial que donarà resposta a les preguntes que tinguin els usuaris sobre el programa o posicionaments dels candidats. La IA també la faran servir per a contingut audiovisual: de fet, han avançat un vídeo fet amb aquesta tecnologia que mostraran durant l'acte d'inici de campanya en què apareix Pedro Sánchez (amb un rostre que no és exactament el seu) anunciant que "aviat" ha d'explicar un fet als ciutadans de Catalunya.