La crisi provocada per la Covid, el malestar per les mesures adoptades pel Govern per donar-hi resposta i els actes violents en les protestes per l'empresonament de Pablo Hasél s'han convertit en un còctel just en ple procés de constitució del nou executiu de la Generalitat que ha fet esclatar una part important de l'empresariat i el món econòmic català. Gairebé 300 organitzacions i entitats empresarials han fet costat a un manifest impulsat per Foment del Treball que s'ha presentat aquest matí en un acte a l'Estació del Nord de Barcelona amb el lema Ja n'hi ha prou, centrem-nos en la recuperació.

En l'acte, que ha obert el president de Pimec, Antonio Cañete, i ha tancat el president de Foment, Josep Sànchez Llibre, s'ha llegit un manifest en què l'empresariat català es declara "esgotat" arran de la crisi provocada per la Covid i l'"aparent paràlisi dels governs agreujada pels comportaments violents i incívics de les darreres setmanes que contribueixen a enfonsar, fins a nivells mai vistos, la imatge de Catalunya i de la seva capital".

Sànchez Llibre Estació del Nord  / Sergi Alcàzar

El president de Foment, Josep Sànchez Llibre, ha tancat l'acte / Sergi Alcàzar

Sànchez Llibre ha subratllat que les entitats del món empresarial, econòmic, cultural i social reunides aquest matí a l'Estació del Nord de Barcelona representen el 90% del PIB català i al voltant del 400.000 empreses que donen feina a 1,2 milions de famílies i constitueixen un pilar de l'estat del benestar català. "L'ocupació no la crea ni el BOE ni el DOGC, la creem els empresaris", ha advertit.

Entre els assistents a l'acte, el president del grup Planeta, Josep Creuheres; el president del grup Godó, Javier Godó; el president d'Agbar, Àngel Simón; el president del Cercle d'Economia, Javier Faus;  el president de CaixaBank, Jordi Gual; el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola; la presidenta de la Cambra de Comerç, Mònica Roca, la presència de la qual ha destacat Sànchez Llibre; la presidenta de FemCat, Elena Massot, l'empresari i president del Saló de l'Automòbil, Enrique Lacalle; el president de Puig, Marc Puig; la degana del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Eugenia Gay; l'empresari Joan Gaspart...

 

Govern sense dilacions

"Urgim a formar un nou Govern sense dilacions: un govern estable, cohesionat i actiu que tingui com a objectiu principal la recuperació econòmica de la crisi provocada per la pandèmia", reclamen en el text llegit per diferents responsables empresarials.

El manifest expressa el respecte pels drets fonamentals, però reclama que el dret a la manifestació s'exerceixi de manera cívica i pacífica, i que en cas contrari el Govern de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, així com la resta de consistoris, exerceixin la seva autoritat "sense complexos", a més de reclamar màxim suport als cossos de seguretat i en particular als Mossos

 

"No volem fer més soroll, el que volem és calmar la situació, acabar amb l'angoixa que estan patint persones i negocis i treballar per recuperar el prestigi dels nostres pobles i el nostre país", ha assegurat Sànchez Llibre.

El president de Foment ha cridat els assistents a conjurar-se per "ajudar a aixecar el país dels efectes econòmics i socials de la pandèmia i posar de manifest que els radicals antisistema no podran amb la força d'una ciutat i un país que vol guanyar el futur amb treball, pau i cohesió social".

El veritable poder

"La societat organitzada no és un contrapoder, és un veritable poder, que democràticament i a través del vot delega en el Parlament i al Govern. Per tant, diem al Govern de la Generalitat que no ens freni, que governi perquè tot el nostre capital social es manifesti amb la seva capacitat creadora i innovadora".

"Futur Govern de la Generalitat, comptin amb tots nosaltres, governin amb la prioritat d'aixecar l'economia i crear ocupació", ha reclamat, a més de cridar les administracions a centrar-se en la recuperació.

Cañete acto Foment Estació del Nord /  Sergi Alcàzar

El president de Pimec, Antonio Cañete, durant la seva intervenció / Sergi Alcàzar

Prèviament, el president de Pimec ha mostrat el malestar per les mesures adoptades per combatre la Covid. "Ja n'hi ha prou de tancar activitats econòmiques de forma total o parcial, tancar-les a vegades amb mesures arbitràries que no entenem i tancar-les sense sensibilitat econòmica", ha exclamat, a més de demanar a les administracions que "cuidin i salvin aquells que creen llocs de treball i paguen els impostos si volen impulsar polítiques socials".

Cañete, que ha reclamat ajudes directes als sectors afectats per la crisi, ha exigit un govern "ràpid", que sigui fort i que es posi a treballar per als propers pressupostos que puguin tindre sensibilitat econòmica i empresarial. 

Acto empresarial Foment Covid Estació Nord Sanchez Cañete / Sergi Alcàzar

Gairebé 300 entitats i organitzacions empresarials ha donat suport al manifest / Sergi Alcàzar

 

A la imatge principal, el president de Foment, Josep Sànchez Llibre, durant la intervenció a l'acte / Sergi Alcàzar