La visita de Joan Carles I a Sanxenxo no queda sense resposta. Galiza Nova, el braç juvenil del Bloc Nacionalista Gallec (BNG) ha convocat una concentració aquest dissabte per expressar el seu rebuig al viatge del rei emèrit a terres gallegues per participar en la regata d'aquest cap de setmana a la localitat. És el tercer cop que el monarca torna a territori espanyol des que va marxar a Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units) l'agost de 2020. A la mobilització han participat militants tant de Galiza Nova com del BNG, així com diferents càrrecs de l'organització política, entre els quals es trobava el recentment reelegit diputat de la formació nacionalista al Congrés, Néstor Rego.

Durant la concentració s'han escoltat càntics republicans i antimonàrquics. També hi ha hagut temps per a les paraules. La secretària general de Galiza Nova, Marta Gómez, s'ha adreçat als assistents per afirmar que "Galícia no té rei" i ha assenyalat que "és la tercera vegada que hem de sortir als carrers per deixar clar que no tolerem la visita de la monarquia espanyola i seguirem sortint fins a aconseguir la República Gallega". En paraules més contundents, Gómez ha rebutjat "una vegada més la visita de Joan Carles I, el rei fugitiu, al nostre país". "La monarquia espanyola és una institució corrupta que ataca directament els valors democràtics del nostre poble, tots els esdeveniments que l'envolten ho demostren i que el rei fugitiu passeja impunement per Galícia encara més", ha expressat Gómez.

"La joventut gallega rebutja la presència d'un rei corrupte al nostre país i d'una monarquia hereva del franquisme que fa segles que oprimeix Galícia", ha dit la nacionalista. "Els joves i les joves gallecs volem desenvolupar els nostres projectes de vida al nostre país, amb llocs de treball dignes, amb serveis públics de qualitat i allunyats del règim anacrònic i perpetuador de la dependència de la nostra nació de l'Estat espanyol, que representa la monarquia", ha afirmat la secretària general. Per la seva banda, el diputat Néstor Rego ha expressat que "rebutgem la monarquia perquè és un règim injust, que fa prevaler els privilegis basats en el naixement de la família i que perpetua la idea centralista i imperialista de l'Estat espanyol" i ha afegit que "ja hem manifestat el nostre rebuig també al Congrés dels Diputats en les dues visites anteriors, no és tolerable que el govern d'un Estat que es diu democràtic permeti que una persona que l'ha abandonat fugint de la justícia torni sempre que vulgui, impune i sense ser jutjat pels seus crims".

Tercera visita a Espanya

La seva última visita al país va ser el mes d'abril passat en un viatge que va generar "malestar" al Palau de la Zarzuela, que ja després de la primera visita havia demanat al pare del rei Felip VI més discreció en els seus futurs desplaçaments. La primera visita que va fer a Espanya Joan Carles a finals de maig de l'any passat havia incomodat també a la Casa del Rei, a causa de l'expectació amb la qual es van seguir tots els seus moviments durant la seva estada a Sanxenxo i a l'interès suscitat, molt lluny de la privacitat amb la qual havia manifestat que volia que transcorreguessin aquest tipus de desplaçaments.