"Fixi la proposta de temes". Amb aquestes paraules ha contestat aquest dimecres al matí durant la sessió de control el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la petició del líder del PSC Salvador Illa d'activar el diàleg entre partits a Catalunya. El líder de l'oposició no ha deixat passar ni un dia i a la tarda ha enviat una carta a Aragonès fent una crida al diàleg i amb 43 propostes que ja li havia fet arribar el mes de febrer durant la trobada que ambdós polítics van mantenir al Palau de la Generalitat  en el marc de la ronda de contactes del president amb els líders dels partits.

En aquella reunió Illa va traslladar 43 propostes "d'agenda de país" que inclouen mesures dirigides a assegurar la prosperitat per a tots els ciutadans, garantir un finançament just i millorar l'autogovern de Catalunya. També un Pacte Nacional per la Llengua, impulsar una llei electoral catalana, una llei de governs i finançament local, una reforma de l'Administració de la Generalitat i el sector públic, impulsar la modernització de la Justícia, i promoure una llei integral de memòria històrica de Catalunya. El líder dels socialistes catalans també va recollir al document la necessitat d'elaborar d'un pla d'abordatge de les ocupacions d'habitatges, així com de treballar de manera transversal per garantir la seguretat als barris, pobles i ciutats catalanes, entre altres propostes.

En la carta dirigida al president amb data d'aquest dimecres, Illa sosté que el diàleg és "l'instrument en democràcia per bastir consensos, construir acords i avançar en solucions compartides", i considera que en temps d'incertesa i complexitat com l'actual, és "gairebé indispensable". "Arran de la sessió de control d'avui al Parlament de Catalunya i amb l'ànim de correspondre a la petició que he entès que em feia, adjunto una proposta de temes que crec que hauríem de discutir al si de la taula de partits de Catalunya, al fòrum al que anomenem diàleg entre catalans", escriu en la carta.

Recorda com l'antecedent d'aquest format de diàleg es troba en dues reunions convocades per el president Quim Torra el 2018 i el 2019, i també que en l'acord d'investidura de Pedro Sánchez, el desembre del 2019, ERC i PSOE es van comprometre a potenciar la taula de partits a Catalunya. "Crec que, com a president, li correspon a vostè liderar aquest diàleg i que en la primera de les reunions caldria abordar la metodologia de treball i els temes a tractar-hi", afegeix el líder socialista, que li recorda que ja li va fer arribar 43 acords el passat mes de febrer. "Acabo aquestes línies reiterant-li el meu compromís sincer, lleial i franc per obrir un diàleg entre catalans".