Ja apareixen les primeres veus crítiques a la proposta del president del PP, Alberto Núñez Feijóo, sobre que governi la llista més votada a les eleccions municipals. Una d’elles és, precisament, la de la popular Isabel Díaz Ayuso, que aquest dilluns ha recordat que ella mateixa va aconseguir convertir-se en la presidenta de la Comunitat de Madrid sent la segona llista més votada. Així doncs, ha donat a entendre que no li sembla malament que governi una llista que no ha estat la més votada “si hi ha més escons cap a un costat que cap a un altre”. “El que no té sentit és que les minories decideixin per tots”, ha dit; i ha posat sobre la taula buscar alternatives com el sistema de segona volta.

De fet, Ayuso ha presagiat que el pla Feijóo s’acabarà desant en un calaix: “Tindrà difícil solució, perquè el PSOE no ho voldrà”, ha assenyalat en una entrevista a Antena 3. En les eleccions del 2019, el PP d’Ayuso va veure’s superat pel PSOE d’Ángel Gabilondo. Però els socialistes no van assolir la presidència de la Comunitat de Madrid, perquè els seus 37 escons no eren suficients per sumar amb els 20 de Más Madrid i els 7 de Podemos. El PP en va aconseguir 30, i va poder governar la comunitat autònoma gràcies als 26 diputats de Ciutadans i als 11 de Vox.

Aquest mateix matí de dilluns, ja s’ha pronunciat sobre aquest oferiment de Feijóo la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, qui ha assegurat que la proposta “no se la creu ni ell”. “Ja pot dir missa, però la realitat el desmenteix perquè sempre que pot es dona la mà amb la ultradreta”, ha assenyalat; a més de lamentar que Vox sigui sempre el soci preferent dels populars quan han de pactar governs. Així mateix, la també ministra de Política Territorial ha demanat a Feijóo que reconegui que s’està obrint a canviar la Constitució. S’ha pronunciat en la mateixa direcció la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que en declaracions als mitjans ha opinat que el líder de Génova demostra “una gran debilitat” perquè “sap que no pot governar sense Vox”.

Es tracta d’una mesura que al PSOE, de moment, es rebutja de ple. Els socialistes argumenten que és un truc del president del PP per justificar els seus pactes amb el partit d’extrema dreta. Perquè, a parer seu, només Vox investiria un president popular. El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha carregat també contra Feijóo assegurant que el seu partit ja va oferir al PP poder prescindir de Vox. “No van voler”, ha afirmat. Ara bé, tot i que en la presentació d’aquest pla Feijóo ha parlat només “d’alcaldies”, la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha afirmat que si el PSOE s’hi mostra en contra és perquè “Sánchez té por de no ser la llista més votada”.