La directora del Institute for Government, Jill Rutter, proposa aquest dimecres a The Guardian un procediment per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya. El procediment inclou celebrar un referèndum vinculant a Catalunya sotmès a quatre condicions, que Rutter extreu de les experiències del referèndum escocès i del procés de pau a Irlanda del Nord. Rutter escriu a títol personal.

“El govern espanyol hauria de fer el paper de policia bo”, arrenca Rutter, i "comprometre’s a celebrar un referèndum legal", com l’escocès, en tres anys, reformant si cal la Constitució. “Si els catalans voten la independència, Espanya es compromet a interposar-s’hi i a donar suport a l'entrada de Catalunya a la Unió Europea”, afegeix.

Aquest referèndum estaria condicionat a l’acceptació de quatre punts.

Mediació i compromisos

Primer, el cens. A més dels residents a Catalunya, Rutter proposa ampliar-lo a “qualsevol que pugui demostrar una relació amb Catalunya —hi ha crescut, s’hi ha educat, hi ha viscut els últims 10 anys... per exemple”—. Respecte al resultat de la votació, “n’hi hauria prou amb un 50% més un dels vots”.

En segon lloc, les condicions de secessió “s’han de negociar amb antelació, perquè tothom sàpiga què vota. Ha de ser un paquet acordat per ambdues parts [que inclogui] un acord per fer una transició factible”.

Aquests dos primers acords, segueix Rutter, “han de ser supervisats per un mediador o mediadors internacionals”.

En tercer lloc, l’alternativa seria una proposta concreta sobre com quedaria Catalunya a Espanya. “Ha de ser una oferta clara i feta per endavant del govern espanyol”, i no només promeses genèriques  com les del premier britànic David Cameron a Escòcia. “Seria la ‘millor alternativa a la secessió’”, diu Rutter, “un acord a llarg termini per quedar-se a Espanya, que hauria de confegir-se amb la participació de representants catalans (...) que hauria de fer front a la problemàtica qüestió del finançament”.

Papereta

La pregunta del referèndum seria, doncs, si els catalans volen que Catalunya sigui independent o romandre a Espanya en els termes concrets que s’han preparat abans per a cada resposta.

La quarta condició: el referèndum “l’hauria d'organitzar una comissió independent”. Una de les seves tasques “seria supervisar la informació que facin servir els partidaris d’una i altra proposta”, amb sancions per a les falsedats. Rutter recorda el cas dels partidaris del Brèxit que en la seva campanya asseguraven que el Regne Unit deixaria de pagar 350 milions de lliures l’any a la UE que es dedicarien a la Seguretat Social.

“Pot ser una solució”, conclou Rutter, que fins i tot podria convertir-se “en model per a organitzar altres referèndums a tot arreu, inclòs el Regne Unit si en celebra un altre sobre la independència d’Escòcia”.

L'Institute for Government és un think tank independent britànic que té com a objectiu millorar l'eficàcia del govern a través de la recerca i l'anàlisi. L'Institut coopera amb càrrecs electes, alts funcionaris i assessors polítics per a donar suport a les seves competències de govern; realitza i finança investigacions sobre administració pública i proporciona idees per a un govern eficaç a través de publicacions i seminaris.