El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, ha fet una proposta davant l'existència d'estratègies contraposades per tirar endavant el repte independentista. Al seu entendre, no s'arribarà enlloc demanant unitat, sinó que cal concretar un objectiu detallat, com ja va passar amb el referèndum de l'1-O. 

"No ens demaneu unitat, demanau-nos fer la independència. Com les altres vegades, primer es dissenyarà una estratègia i després vendrà la unitat", ha indicat.

Costa, que desenvolupa aquesta idea al seu llibre Eixamplant l'esquerda, considera totalment superada la idea d'una taula de diàleg, davant el tancament del president espanyol, Pedro Sánchez, a parlar d'autodeterminació i amnistia.  

"Aquesta taula de diàleg no té recorregut perquè només té una funció d'intentar la distensió o la desescalada del conflicte, no té una fórmula per resoldre'l. No té com a objectiu encarrilar una negociació real, aquesta taula és el calaix dels desacords que permet al govern espanyol gestionar el dia a dia sense la interferència dels obstacles que li posa la situació política a Catalunya. Només pretenen guanyar temps", ha indicat al diari basc Deia.

Segons Costa, les dues estratègies de l'independentisme responen al fort impacte polític que va tenir l'1-O. "L'1 d'octubre té encara una onada expansiva, les rèpliques del sisme, que estan molt presents i serveixen per enfocar la propera etapa de l'independentisme, on hi ha una dualitat de visions. Una, l'optimista, que veu aquesta jornada com una victòria i un pas determinant cap a la següent fase; i una altra que ho percep més com un punt d'arribada, d'inflexió negativa, que entén que és impossible culminar el que es pretenia. L'opció més pessimista és la que sembla que ha assumit la direcció actual d'ERC, i en els últims anys ha fet difícil compartir estratègies compartides", ha apuntat.