La ministra de Drets Socials en funcions i secretària general de Podem, Ione Belarra, ha demanat al PSOE consensuar que el govern espanyol porti a la fiscalia de la Cort Penal Internacional "els crims de guerra comesos a Palestina" per l'exèrcit israelià i el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. En una declaració feta des de la seu del partit que lidera, Belarra ha assenyalat que Israel està executant un “genocidi planificat” a la franja de Gaza, i ha carregat contra la Unió Europea i els Estats Units, ja que considera que “no només miren cap a un altre costat”, sinó que estan “animant” l’estat d’Israel “en la seva política d’apartheid i d’ocupació que vulnera els drets humans” contra la població palestina.

Belarra creu que s’ha de presentar aquesta petició davant de la fiscalia de la Cort Penal Internacional com es va fer recentment per la mort de la cooperant catalana Emma Igual, assassinada a la guerra d’Ucraïna, així com els assassinats “perpetrats per Hamàs a Israel i en els territoris ocupats contra població civil”. La ministra en funcions ha acusat Israel de portar a terme un “genocidi planificat” a la franja de Gaza, “deixant sense llum, aigua i menjar a centenars de milers de persones” i executant bombardejos sobre la població civil que “són un càstig, incompleixen greument el dret internacional i poden considerar-se crims de guerra”.

A més, ha qualificat d’"inacceptable” que Israel “utilitzi els terribles assassinats de civils israelians per part de faccions armades palestines —en referència al grup paramilitar islamista Hamàs— com a excusa per justificar els crims d’Israel en general i la massacre a Gaza en particular”. Belarra també ha assegurat que Israel i el seu primer ministre “han reconegut en nombroses ocasions que van promocionar Hamàs per debilitar els sectors laics de la resistència palestina”. Per la ministra en funcions, “utilitzar Hamàs com a excusa per assassinar milers de civils palestins, inclosos nens, és d’una hipocresia inclassificable tant per part d’Israel com dels països que el justifiquen”.

Liderar la postura crítica amb Israel dins la UE

Belarra ha reclamat a la UE que “deixi de ser còmplice d’un criminal de guerra com Netanyahu” i que actuï “amb autonomia”. En aquest sentit, veu “urgent reconèixer públicament que el que està passant a Gaza són crims de guerra i que les vides dels palestins importen”. Per la dirigent de Podem, Israel “ha de sentir la pressió internacional” per posar fi als bombardejos mitjançant mesures com l’embargament d’armes o les sancions “als responsables dels atacs”. I ha instat la UE —els dirigents de la qual s'han posicionat de forma oberta i explícita amb Israel—  a “desplegar tots els seus esforços diplomàtics per acabar amb l’ocupació i l’apartheid per part d’Israel sobre Palestina, que és la causa profunda del conflicte que s’expressa avui”. Belarra creu que la UE ha de buscar complicitats amb països que tinguin “capacitat d’interlocució amb tots els actors del conflicte” per promoure una “sortida negociada” que asseguri “una pau justa, duradora i estable a la regió”. Belarra ha reclamat que Europa “recuperi els seus valors de pau” i abandoni el “seguiment” als EUA, que està “disminuint” la seca capacitat d’influència al món. La ministra de Drets Socials en funcions creu que els EUA està en una “deriva bel·licista” de la que Europa “no pot ser partícip”.

Es tracta d'una postura que també comparteix Esquerra Unida, que ha enviat aquest dissabte una carta al ministre d'Afers exteriors en funcions, José Manuel Albares, demanant-li que Espanya lideri dins de la Unió Europea una posició que condemni els atacs d'Israel a la Franja de Gaza i que garanteixi l'ajuda humanitària. En la carta, IU considera que Exteriors "ha de condemnar de manera categòrica i immediata" aquesta situació, cridar a un alto el foc i prendre totes les mesures que pugui, perquè indica que els països europeus no poden ser "mers testimonis" de com Israel, al seu judici, prepara una invasió terrestre de Gaza per a "arrasar-la". "Com a país que presideix el Consell de la UE, Espanya ha de liderar una posició comunitària que condemni inequívocament els atacs israelians, treballi per a garantir l'arribada d'ajuda humanitària a la Franja de Gaza i aposti per la llibertat del poble palestí i la seva lluita contra l'ocupació", ha reclamat la formació d'esquerres.

Mobilitzar-se als carrers pel poble palestí

D’altra banda, la secretària general de Podem ha fet una crida la ciutadania a mobilitzar-se als carrers, tant a Espanya com a la resta de països europeus. En aquest sentit, ha mostrat la seva “preocupació” per la prohibició de mobilitzacions en solidaritat amb el poble palestí en alguns països europeus, i ha remarcat que “la llibertat d’expressió i el dret de manifestació són drets fonamentals que han d’estar blindats en democràcies que vulguin ser dignes d’aquest nom”. Per Belarra, “aquesta repressió és conseqüència directa de la capacitat de pressió internacional que té el govern d’extrema dreta d’Israel”.