L'Estat espanyol avança a poc a poc cap a la legalització del consum de cànnabis amb fins medicinals, una realitat molt més estesa per la resta d'Europa. La darrera novetat en aquesta legislació ha arribat aquest dimarts, quan la subcomissió del Congrés que estudia la regulació sanitària del cànnabis ha aprovat l'informe amb les directives bàsiques perquè el govern espanyol elabori una llei al respecte. L'informe ha estat aprovat amb el suport de PSOE, Unidas Podemos, Ciutadans, PNB i Junts, mentre que Bildu i Esquerra s'han abstingut. Abans que la pilota s'acabi situant del tot a la teulada de La Moncloa hi ha un pas intermedi: l'aprovació de manera definitiva de la Comissió de Sanitat d'aquest informe. Tanmateix, segons publica elDiario.es, fonts parlamentàries afirmen que el vistiplau de la Comissió de Sanitat és, a hores d'ara, un pur tràmit. 

Així doncs, el següent pas important per la viabilitat d'aquesta futura llei es troba en mans del govern espanyol, el qual és extremadament favorable a la regulació medicinal. A més, amb els vots del govern i els seus socis d'investidura la llei es podria aprovar sense problema. Després de tres anys, aquesta reivindicació comença a materialitzar-se entre un ample consens.

Només el Partit Popular i el partit d'extrema dreta Vox s'ha plantat en contra de la regulació medicinal del cànnabis. Els populars, concretament al·leguen que no hi ha prou base científica en aquest àmbit. Tot i les reticències d'aquestes formacions, ja hi ha dos medicaments d'ús humà autoritzats a l'Estat espanyol que contenen productes obtinguts del cànnabis.

Petites discrepàncies 

En la votació de l'informe han aflorat petites discrepàncies, en especial entre el PSOE i Unidas Podemos. Aquestes no afectaven el cor de la proposta, sinó als detalls d'aquesta. Es tracten de qüestions com delimitar quins malalts poden accedir a aquesta medicina, on es pot dispensar o com es regula la seva prescripció.

Finalment, s'han arribat a acords com introduir la possibilitat que es dispensin aquests medicaments a les farmàcies comunitàries, fet que en la primera proposta no es contemplava, o la inclusió del dolor oncològic i l'endometriosi. També s'obre la porta a valorar "el desenvolupament de projectes experimentals quan siguin sol·licitats com les sumitats florides de cànnabis (les flors) o amb preparats d'un altre tipus" disponibles a països de la UE. El text remarca que el cànnabis medicinal sempre haurà de ser receptat per un metge que treballi dins del sistema sanitari públic. Cada govern autonòmic acabarà tenint una llista de consumidors.