L'ús medicinal del cànnabis està cada cop més a prop de convertir-se en una realitat. Fa un parell de setmanes se sabia que una regulació del consum terapèutic d'aquesta en la que treballava el PSOE podria recollir una majoria de vots favorables del Congrés. Es tractaria d'una ponència, la qual en si no seria una llei, però sortint de la cambra amb un suport ampli de la resta de partits, és d'esperar que el següent pas sigui que el govern espanyol la converteixi en llei. Amb un futur que se li augura molt favorable, ara s'han sabut més detalls del text elaborat pels socialistes que arriba aquesta setmana a la subcomissió del Congrés creada per aquest fi. 

Segons informa El Español, la proposta del PSOE contempla que es faci servir el cànnabis per a fins terapèutics, però descarta que es consumeixi directament. És a dir, regula el seu ús en fórmules o derivats com a tractament. El text remarca que el cannabis medicinal sempre haurà de ser receptat per un metge que treballi dins del sistema sanitari públic. Cada govern autonòmic acabarà tenint una llista de consumidors. 

La proposta del PSOE reconeix com a element clau en la regulació l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). Aquesta entitat és anomenada com "pilar" i "peça clau" pels socialistes. El text de la ponència recomana al govern espanyol que "explori fórmules" que permetin la disponibilitat de productes mèdics fets d'extractes o preparats estandarditzats de cànnabis al mercat per "donar resposta a aquells pacients a qui se'ls prescrigui a través dels canals establerts". Perquè tot plegat s'executi "amb garanties" cal la ingerència de l'AEMPS, sobretot per evitar que es venguin productes que no estiguin registrats per l'entitat. Tant és així que la recepta mèdica la farà el facultatiu de la sanitat pública, és l'AEMPS la que definirà la prescripció i la dispensació. 

Consens amb excepcions 

El PSOE presideix la subcomissió que tracta la regulació del cànnabis, la qual ha congregat un gran consens entre les diverses forces polítiques que la conformen. Tanmateix, en aquest consens hi ha excepcions. Només el Partit Popular i el partit d'extrema dreta Vox s'ha plantat en contra de la regulació medicinal del cànnabis. Els populars, concretament al·leguen que no hi ha prou base científica en aquest àmbit. 

Tot i les reticències en aquesta subcomissió, ja hi ha dos medicaments d'ús humà autoritzats a l'Estat espanyol que contenen productes obtinguts del cànnabis. Tots dos estan autoritzats per a determinades indicacions i compten amb finançament públic, segon recorda El Español.