Fins a 390 advocats catalans han presentat aquest divendres un escrit tant als catorze col·legis professionals territorials com al Consell de l'Advocacia Catalana per demanar que es doni suport públic a l'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, després que l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Madrid (ICAM) denegués aquest dijous "per unanimitat i sense reserves" l'empara sol·licitada per Boye per les "amenaces, injúries i calúmnies" que denunciava patir a través de xarxes socials per haver interposat una demanda contra el jutge Llarena a Bèlgica.

Un dels advocats catalans signants de la petició presentada aquest divendres i exdegà del Col·legi d'Advocats de Lleida, Simeó Miquel, s'ha mostrat sorprès i en desacord amb la posició de l'ICAM i ha lamentat que s'hagin pogut "deixar vèncer per la pressió mediàtica". Tot i que reconeix que a Catalunya no tenen jurisdicció sobre l'empara perquè Boye està col·legiat a Madrid, "és company nostre i l'advocacia catalana s'ha de pronunciar en defensa d'un company que està sent atacat i amenaçat pel fet de defensar a algú", ha dit.

El col·legi madrileny, tot i mostrar "solidaritat" amb el lletrat, afirmava que les amenaces que denuncia haver rebut són "alienes a l'exercici professional" i que s'han produït a xarxes socials, on hi ha "exposició pública" però que és un "àmbit que no és propi del dret a defensa". Simeó Miquel, en canvi, considera que "s'està atemptant al dret de defensa". "No pot ser que es posi a parir un advocat per defensar una sèrie de persones", ha afegit.

Els gairebé 400 advocats catalans se solidaritzen amb Boye amb aquest escrit i recorden que els Estatuts del Consell dels Il·lustres Col·legis d'Advocats de Catalunya estipulen com una de les seves funcions primordials "vetllar pel prestigi de la professió d'advocat". Afegeixen, a més, que la raó de ser dels Col·legis d'Advocats i el Consell és, entre d'altres, la de garantir i defensar els drets, la dignitat i el lliure exercici d'una professió.

És per això que, denuncien, és "impensable" que un professional se senti "pressionat, atacat o amenaçat" a l'hora de defensar els drets legítims del seu client i que no trobi l'empara i el suport de les institucions a les quals pertany per garantir-li la independència i la llibertat per exercir la seva professió. I afegeixen que denegar aquesta empara és del tot "inacceptable" i "irresponsable" i deixa a tot el col·lectiu "desprotegit". 

En l'escrit, lamenten que el degà de la corporació col·legial hagi pres partit a favor del poder executiu i judicial i "s'hagi declarat obertament i pública a favor de les actuacions d'un jutge i en contra d'atorgar empara a l'advocat que té tot el dret de ser protegit". "El disbarat i la transgressió jurídica són descomunals", asseguren, ja que "no només s'ha deixat desprotegit l'advocat sinó que la negació de l'empara transgrediria drets i llibertats fonamentals de manera irreparable", han dit. 

Els col·legiats que signen l'escrit entenen que ni el Consell ni cap col·legi adherit a aquest ha de permetre que el fet d'exercir la professió d'advocat "suposi un risc per a la vida, el prestigi o la dignitat de la persona". També acusen el deganat del Col·legi d'Advocats de Madrid de "negar la dignitat i la protecció al company Boye d'una manera tan injustificada com ignominiosa".