Els promotors de la missió del Parlament Europeu que ha visitat aquests dies Catalunya amb l'objectiu d'analitzar la immersió lingüística han celebrat efusivament els resultats obtinguts. La presidenta de l'organització espanyolista Asamblea por una Escuela Bilingüe, Ana Losada, va ser una de les persones peticionàries que va sol·licitar a l'Eurocambra analitzar el model educatiu català. I un cop ha conclòs l'operatiu, ha volgut destacar l'"oportunitat única" que ha estat. No és cap sorpresa, tenint en compte que l'eurodiputada Yana Toom ha reproduït gran part de l'argumentari espanyolista durant la roda de premsa de cloenda, i que ha evidenciat el biaix polític de la missió.

L'entitat ha destacat que és "positiu" que els eurodiputats hagin pogut acudir a Catalunya per analitzar la immersió lingüística i demostrar que al país "es vulneren drets lingüístics" dels menors castellanoparlants. A més, confien que la missió hagi pogut comprovar "les tècniques d'assimilació" que provoca el model educatiu català, així com "l'alt nombre de professors que avantposen les seves tesis identitàries a la millor pedagogia". I conclouen que la immersió és "un model fracassat" que necessita "una total renovació". "S'ha d'erradicar la hispanofòbia que fa que milers d'alumnes castellanoparlants no se sentin integrats en una escola que no respecta la seva llengua".

Per altra banda, l'entitat espanyolista també ha sortit en defensa dels eurodiputats per aplaudir la seva feina durant l'estada a Catalunya, especialment enfront de les crítiques que han rebut des de figures polítiques i la societat civil. Mentre que càrrecs com la consellera d'Educació, Anna Simó, i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, han acusat la missió de "partidisme" i de venir amb "la tesi de casa", l'AEB ha dit que no han estat "a l'alçada institucional". També han lamentat l'acció de protesta que es va viure dilluns a la sortida de la primera ronda de reunions, en què membres del sindicat Ustec van cridar "feixista" a l'eurodiputada del PP Dolors Montserrat per haver impulsat la missió. Segons l'entitat, van ser concentracions "de caràcter intimidatori" realitzades "per grups de naturalesa hispanòfoba".

Reivindicant un informe no-vinculant

Pel que fa a l'informe final, que es publicarà en uns tres mesos, l'AEB ha confiat que aquest s'incorpori com a document de treball "en el procés d'imprescindible reforma que precisa el fracassat model d'imposició lingüística". Això, malgrat que aquest document de conclusions no serà en cap cas vinculant. L'entitat també s'ofereix a participar de forma activa en aquest procés reunint-se amb el govern espanyol per oferir les seves aportacions. "Fins ara, no ha estat possible el diàleg", lamenten.