És un dels programes electorals més curts dels que s’han presentat: un document de tan sols 18 pàgines (inclosa la coberta). Però ha estat l’últim partit que l’ha fet públic. Finalment, en el tercer dia de campanya, el PP ha presentat la seva proposta pel 21-D: Una porta al futur. No són 155 propostes, sinó 150, entre les quals hi ha la de “normalitzar” la presència de l’Estat a Catalunya o la d’auditar els comptes de la Generalitat durant els anys de procés independentista. També hi ha algun reclam, com el de convertir Catalunya en la “cocapital cultural” de l’Estat espanyol.

“Normalitzarem la presència de l’Estat i dels símbols nacionals a Catalunya”, assegura concretament la seva mesura número 14, que continua així: “Expressarem amb naturalitat la realitat catalana, que és part del projecte espanyol i europeu”. Més endavant, en el punt 40, prometen que impulsaran que la Sindicatura de Comptes “porti a terme una auditoria de la despesa de la Generalitat durant els anys de procés per saber quina part dels diners de tothom ha servit per donar cobertura al procés independentista i exigir responsabilitats”.

 

Juntament a aquestes propostes, potser més innovadores, hi ha d’altres de més clàssiques, com el sistema educatiu català o TV3. Per una banda, es comprometen a una educació trilingüe i “sense adoctrinament”. Per altra banda, diuen que “farem de TV3 i Catalunya Ràdio uns mitjans plurals al servei d’una informació veraç i neutral”. Tot plegat per acabar amb “la monopolització nacionalista de les institucions, els mitjans de comunicació i la societat civil”.

També hi apareixen les “preteses estructures d’Estat independentistes”, que volen “desmantellar” completament. Per altra banda, prometen “tancar definitivament les delegacions de la Generalitat a l’exterior”, excepte la de Brussel·les, i “suprimir tots els xiringuitos polítics”.

Al final del programa, la candidatura de Xavier Garcia Albiol proposa un “contracte amb els catalans”, on garanteix que cap vot del PP “servirà per situar un polític independentista a la Generalitat o per celebrar un referèndum que separi Catalunya de la resta d’Espanya”. També es comprometen que “els carrers de Catalunya tornaran a ser un espai un espai de trobada cívic”, i que treballaran “per a retornar el prestigi i la normalitat a tots els cossos policials a Catalunya”.