Un col·lectiu de professors de la facultat d’Història i Geografia de la Universitat de Barcelona (UB) ha engegat una campanya de protesta a change.org davant la retirada de llaços grocs que va tenir lloc a l’esmentada facultat, situada al Raval, el passat divendres, 29 de març.

La campanya, que demana que es restauri la llibertat d’expressió i la democràcia a la UB, apunta que els professors van ser requerits a treure “llaços grocs, estelades i altra simbologia suposadament subversiva” de les finestres de la facultat, i que el dilluns 1 d’abril van descobrir que “personal de la universitat hi havia entrat per enretirar tot aquest material”.

El col·lectiu apunta en primer lloc que el requeriment que va fer la Junta Electoral de Zona de Barcelona a demanda d’una associació d’estudiants espanyolistes només demanava la retirada de “banderes estelades”, raó per la qual entenen que retirar també llaços grocs suposa una “extralimitació” que, a més, posa en dubte “l’autonomia de les facultats dins l’organigrama de la Universitat”.

Així mateix, també es pregunten perquè el rector no els va informar de la situació, atès que el mateix divendres va haver-hi Consell de Govern durant tot el matí: “Ens sorprèn extraordinàriament que el Rector no trobés el moment per a comunicar la ingerència d’aquest tribunal d’excepció i preventiu en que s’està convertint la Junta Electoral”.

Per tot plegat, el col·lectiu comunica la seva intenció de “redecorar” la facultat “amb els plàstics grocs retirats” perquè “no són patrimoni de cap partit polític o campanya electoral sinó dels ciutadans que legítimament trobem indigne i insuportable que conciutadans estiguin empresonats o constrets a l’exili per haver defensat un posicionament polític”. Finalment, consideren “força dolorós veure que la Universitat, que hauria de ser el baluard de la nostra llibertat de pensament, no hagi defensat amb prou fermesa aquesta llibertat, que és precisament, l’essència de la seva existència”.