En l'univers ovalat de la sala de plens del Suprem on es jutja el procés tot està pautat. La litúrgia judicial es repeteix dia rere dia i qualsevol canvi ressona en tot l'espai. I aquest dilluns hi ha hagut un canvi substancial per als presos. Se'ls ha barrat l'accés al públic. Es diu ràpid, però la traducció pràctica, per a persones privades de llibertat, és contundent.

Fora de la sala ja resulta impossible accedir als presos. Els passadissos es blinden quan han d'entrar-hi, es tanquen les finestres dels espais per on circulen i es tapen amb mampares les portes. No se'ls pot veure recorrent l'edifici, no hi pot haver ningú, a banda de les forces policials i funcionaris, quan es desplacen per accedir a la sala o abandonar-la.

Però un cop dins, la situació canvia. Els presos hi accedeixen abans que el públic i quan aquest entra a la sala estan als seus llocs. Fins ara, a més, també eren els primers a sortir. En aquest moment, gairebé per força, per baixar de l'entarimat on són junt amb el tribunal i les parts i arribar a la porta havien de passar pel costat del públic i aprofitaven l'ocasió per acostar-s'hi. Saludaven les cares conegudes que eren a la primera fila, els familiars, les autoritats..., o senzillament rebien el suport de persones que s'havien desplaçat des de Catalunya per ser a la sala i fer-los costat. Durant aquests minuts, que intentaven dilatar tant com podien, es repetia un cop i un altre les mateixes escenes d'intercanvi de comentaris, salutacions i abraçades. Alguna llàgrima, però també molts tocs d'humor i ironia.

Aquesta imatge es repetia a cada recés i cada cop que s'aixecava la sessió. Ja s'havia convertit en part de la rutina. Les persones que no tenien interès a parlar-hi senzillament es quedaven al fons de la sala esperant que sortissin, tot i que també hi havia hagut alguna protesta.

Però avui ha canviat. "Nou criteri", se'ls ha comunicat. Ara és el públic qui abandona primer la sala mentre els presos han d'esperar dalt de l'entarimat. L'accés als presos s'ha fet impossible dins la sala. Ara només podran ser els familiars i autoritats qui accedeixin uns minuts a l'espai on esperen entre sessió i sessió.

La diputada de JxCat Anna Tarrés, que ha hagut d'estrenar aquesta nova dinàmica, no s'ha resignat fàcilment i ha optat a aixecar la veu per fer-se sentir pels presos, mentre els serveis de la sala la comminaven a sortir. "Força nois!", s'ha acomiadat.

Fonts del Suprem han argumentat que es tracta d'una decisió policial en què el tribunal no ha intervingut per a res. Segons aquestes fonts, la setmana passada una persona del públic va increpar i insultar un dels acusats per la qual cosa, asseguren, amb aquesta mesura "se'ls protegeix".