El procés s'ha tornat a colar al Consell de Drets Humans de l'ONU. Ho ha fet de la mà de l'ONG Center for the African Development and Progress, que ha denunciat aquest dimecres la situació dels presos i el desenvolupament del judici en la sessió d'aquest dimecres. Les Nacions Unides celebren aquests dies el 40è Consell de Drets Humans a Ginebra i, a més dels estats membres, les ONG acreditades tenen torn per intervenir.

Així ho ha fet aquesta, que ha aprofitat el seu torn per mostrar la seva solidaritat amb els presos i represaliats independentistes. En aquest marc, ha denunciat que les acusacions de rebel·lió i sedició no tenen fonament i ha instat les Nacions Unides a exigir "immediatament" el seu alliberament. "Les autoritats espanyoles han convertit el dret de reunió i manifestació en delicte de rebel·lió", ha denunciat l'ONG africana.

A més, han recordat que Espanya està obligada a protegir la llibertat d'expressió, que inclou l'expressió política d'acord amb l'article 19 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, i que el dret a l'autodeterminació està garantit a través de l'article 1 d'aquest mateix text.

Aquesta no és la primera vegada que una ONG porta aquest tema a l'ONU. De fet, ja ho han fet en diverses ocasions. El mes de setembre passat, per exemple, va ser la filla del conseller Quim Forn, Anna Forn, qui va intervenir al Consell per denunciar la situació dels presos polítics, de la mà d'aquestes organitzacions.

Emprenyada de la delegació espanyola 

La intervenció d'aquesta ONG ha irat la delegació espanyola present a la sala. El diplomàtic representant de l'Estat ha intentat desacreditar la intervenció de l'ONG, dubtant dels seus coneixements sobre el tema i assegurant que la intervenció "no és apropiada" i que està manipulada "de forma interessada". 

També ha defensat que Espanya és un país "plenament democràtic, amb un estat de dret i plena separació de poders" i que la Constitució "garanteix la convivència pacífica i els drets de tothom". "Espanya és completament democràtica", ha afegit.

Paral·lelament, també a la seu de l'ONU a Ginebra s'ha celebrat aquest dimecres una sessió en una sala a part del Consell, sobre la situació dels drets humans a l’estat espanyol. En ella s'ha fet una taula rodona on hi ha participat l'advocat internacional de Jordi Cuixart, Oliver Peter, a més de l'advocada d'alguns dels condemnats d'Altsasu, Amaia Izco, i dos experts en la matèria com Neus Tobisco i Michel Tubiana.

Com a públic hi han assistit el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, i el diputat de JxCat Francesc de Dalmases. L'acte ha estat organitzat pel Centre Unesco de Catalunya.