El procés català cada dia travessa més fronteres, aquest cop ha arribat fins a l'Amèrica Llatina, en concret a l'Argentina. L'agència de notícies argentina Télam ha publicat un article titulat "Així es gesta de forma unilateral la independència"en la qual s'explica el referèndum "per trencar amb Espanya", que ells defineixen com un "procés polític inèdit a Europa".

L'agència s'ha posat en contacte amb la diputada de JuntsPelSí Montserrat Candini, segons ells, "el grup majoritari que promou la secessió". L'article fa referència a l'última sessió del Parlament en què "a les portes de les vacances es van aprovar lleis clau per al procés", que permeten presentar lleis per lectura única sense que l'oposició pugui aportar esmenes.

Télam explica que aquesta és la via que farà servir el Govern català per presentar la llei que convocarà i regularà el referèndum de l'1 d'octubre. Amb el testimoni de Candini, que recorda que al Congrés i al Senat s'han fet molts tràmits per lectura única, l'agència posa de manifest que el procés català és una decisió transcendental.

També es fa referència a l'anunci de divendres passat del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, en el qual comunicava que es presentaria un recurs al Tribunal Constitucional per tombar la desconnexió exprés. 

Segons Télam, "l'actual Parlament s'està convertint en un laboratori que desafia les lleis i l'statu quo, i atrau les mirades del món sencer". Informa que el conflicte principal és "si s'ha de seguir la legalitat (les lleis espanyoles garanteixen l'unitat d'Espanya) o la legitimitat dels diputats", apunta l'article.

Finalment, posa de manifest que hi ha divisió entre alguns grups d'esquerres com Podem "perquè donen suport al referèndum, però negociat amb l'Estat". Una opció que, com assegura l'agència, "és impensable, per això els independentistes han optat per la unilateralitat".