El periodista Albano Dante Fachin ha manifestat que "els que porten dies treballant per desmobilitzar tenen un problema", després que la manifestació de la Diada ha omplert l'avinguda del Paral·lel de Barcelona, i també ha concentrat centenars de persones en el recorregut posterior fins a l'Estació de França. "La gent resisteix els intents de tancament. Els d'allà i els d'aquí", és la seva conclusió.

🔴 Manifestació de l'11 de setembre 2022 a Barcelona: última hora de la Diada | DIRECTE

Malgrat totes les amenaces, l'èxit sembla assegurat. La manifestació independentista ha arrencat aquest diumenge amb el que promet ser una nova jornada històrica. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que ha organitzat la mobilització, han decidit canviar tendència respecte d'altres anys, quan les manifestacions de l'Onze de Setembre destacaven pel seu caràcter estàtic. Enguany, en canvi, s'ha apostat per una marxa més tradicional, que ha començat a caminar a les 17.14 hores des de l'Avinguda Paral·lel i que culminarà davant l'Estació de França a les 18.30, punt en el qual els protagonistes compartiran els seus discursos. 

L'organització ha convocat la ciutadania a les 16.30 hores al llarg de tota l'avinguda Paral·lel, que s'ha dividit en un total de deu trams per tal que la gent pogués repartir-se més còmodament i trobar-se amb amics i familiars de forma més fàcil. Ara bé, ja des d'una bona estona abans de l'hora, la via s'ha anat omplint massivament amb una gran quantitat de públic. Les zones més properes, com ara la Rambla, també ha estat escenari d'una gran presència d'independentistes, que han omplert el centre de la ciutat esperant l'hora indicada.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha convertit en un dels protagonistes indirectes de la jornada. Divendres passat, Aragonès anunciava que no assistiria a la manifestació unitària de l'independentisme pel missatge que compartia l'ANC, encarregada d'organitzar-la, en què carregava contra l'actitud dels partits i apostava per llançar "foc nou" a les institucions. La decisió del cap de l'executiu, a la qual se sumava la plana major d'Esquerra Republicana amb una carta als militants, havia amenaçat de desmobilitzar l'independentisme. Però el resultat ha estat tot al contrari o, com a mínim, no ha tingut cap efecte. I és que tot sembla indicar que la Diada d'avui superarà les xifres de l'any passat i convertirà aquesta jornada en una nova mostra de força de l'independentisme.