El prior del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, ha advertit el govern espanyol que no permetrà l'accés a la basílica per a l'exhumació del dictador Francisco Franco fins que el Tribunal Suprem respongui a les seves al·legacions.

En una carta dirigida a la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, Cantera afirma que "l'Abadia no autoritza l'accés a la Basílica amb la finalitat d'accedir a un 'cap de bestiar sacre'". El prior adverteix que la sentència del Tribunal Suprem "no resol" les al·legacions que han presentat i seria una "vulneració de la llibertat religiosa" pretendre "actuar en un lloc sagrat" sense comptar amb la "preceptiva autorització eclesiàstica".

La missiva ha estat registrada aquest dimecres i respon l'anterior carta enviada per Calvo el passat 3 d'octubre en la qual es va concedir cinc dies a l'Abadia per respondre si permetia l'exhumació de Franco. En aquest context, Cantera al·lega que la decisió del Suprem s'ha produït en un procediment en el qual l'Abadia "no ha estat part" i per això "no resol les al·legacions essencials" plantejades en el seu recurs.

El prior recorda que en la seva demanda esgrimien "vulneracions dels drets fonamentals" i afirma que l'"última paraula" correspon al Tribunal Constitucional i després al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg. "La submissió a la que els tribunals decideixin no significa, en cap manera, renúncia als recursos que l'ordenament ens ofereix davant d'una violació de drets fonamentals", apunta.

Per això, adverteix que es continua negant a facilitar l'exhumació, ja que "no existeix consentiment de la família i es mantenen els principis religiosos i morals". A més, subratlla que al llarg d'aquest procediment s'han vist "agreujades les raons" de la seva negativa.

Des de l'Abadia lamenten la "virulència" amb què s'ha plantejat un problema que es podria haver resolt amb "diàleg, comprensió i prudència" per part dels afectats.