Quins són els principals reptes de futur per a l'Estat espanyol? Segons els experts del 'think tank' Real Instituto Elcano, la projecció internacional d'Espanya, sobretot pel que fa a la seva posició dins la Unió Europea, s'ha vist greument afectada pels conflictes territorials interns. A la llarga, alerten els analistes, "la forta polarització sobre gairebé totes les qüestions domèstiques no ajuda" a què l'Estat pugui erigir-se en una peça decisiva en l'àmbit internacional. Així ho han explicat en el seu darrer article titulat España en el mundo 2022: perspectivas y desafíos de influencia e imagen exterior.

Sense projecte per Catalunya

Segons assegura l'Institut Elcano, la crisi política entre Catalunya i l'Estat afecta negativament la imatge d'Espanya a l'exterior. Més concretament, creuen que la falta d'una conclusió o solució clara que posi punt final al conflicte després de tants anys de procés fa que l'Estat no pugui tirar endavant i obrir-se a nous reptes. A banda d'això, assenyalen que la societat espanyola està molt clarament polaritzada. En aquest sentit, els experts destaquen el fet que ni l'entrada de Pedro Sánchez ni d'Unidas Podemos a la Moncloa hagi suposat un canvi real cap a la resolució de la qüestió catalana. L'article ho explica així:

"El convuls clima polític intern és un altre factor que impedeix aprofitar millor les oportunitats existents en política exterior i a la UE. Malgrat que no hi ha hagut cap ruptura de fons (ni tan sols després del relleu de Mariano Rajoy per Pedro Sánchez o de l'entrada d'Unides Podem en el govern) la forta polarització sobre gairebé totes les qüestions domèstiques no ajuda i se suma a altres desenvolupaments negatius de l'últim quinquenni com l'eclosió del conflicte independentista català en 2017 i dos semestres llargs de bloqueig governamental en 2016 i 2019 després de sengles eleccions generals fallides."

És a dir, Espanya continua arrossegant el fantasma de l'independentisme i de la polarització de la societat des de l'era Rajoy sense cap projecte de futur per a resoldre-ho. I és que en el temps que porta al capdavant de l'Executiu, Sánchez encara no ha fet cap acció concreta que mostri la voluntat d'avançar. L'estratègia actual augura problemes que s'acumularan a la llarga, prediuen els experts.

Imatge internacional

A escala internacional, Espanya ha perdut punts en la valoració de la imatge que inspira a la resta de països i segueix la tendència a la baixa de la majoria d'estats a causa del pessimisme generalitzat per la pandèmia. D'altra banda, l'Instituto mostra preocupació pel fet que els mateixos espanyols no se senten contents amb l'Estat i el seu sistema polític. Encara que no donen exemples concrets, el 'think tank' destaca que l'autoestima dels ciutadans de l'Estat ha tornat a baixar el 2021 respecte al nivell extern d'estima cap a Espanya: "Com ja s'ha assenyalat en altres ocasions, el punt més feble en la valoració dels espanyols sobre Espanya és el relatiu al sistema polític (ètica i transparència, ús eficient dels recursos i entorn institucional)".

Quant a la gestió econòmica de Sánchez, els analistes consideren que "aquests dos anys han tornat a mostrar importants febleses econòmiques del país com una capacitat industrial i d'innovació insuficient, molta dependència del turisme i problemes fiscals només temporalment ajornats gràcies als fons europeus."