"Com es troba Espanya, ridiculitzada judicialment, el dia de la investidura de Pedro Sánchez?". Aquesta és la pregunta que intenta respondre el programa Les Histoires du Monde (Les històries del món) de la principal emissora de ràdio francesa, France Inter.

 

 

El periodista francès Anthony Bellanger fa un breu resum als seus oients del conflicte entre Catalunya i Espanya i comença explicant que el president Carles Puigdemont era candidat a les eleccions europees i que "Espanya va intentar invalidar-lo". 

De la mateixa manera, Bellanger descriu la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del passat 19 de desembre com a "devastadora" per a Espanya perquè va dictaminar que Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín són eurodiputats des del dia de la seva elecció. 

Com a conseqüència d'aquesta sentència, indica Bellanger, "Puigdemont és eurodiputat i no pot ser detingut ni jutjat per cap tribunal espanyol o europeu i també es pot passejar per tot Europa".

Dit això, l'emissora francesa recorda que la justícia espanyola va emetre tres euroordres de detenció contra el president i que les tres "han estat ridiculitzades per tres tribunals diferents".

L'Eurocambra ignora la JEC i reconeix l'escó de Junqueras, Puigdemont i Comín

Aquest dilluns el Parlament Europeu va decidir reconèixer com a eurodiputats Junqueras, Puigdemont i Comín, tot i la resolució de la Junta Electoral Central. En un comunicat, el Parlament Europeu va informar que en la sessió del proper 13 de gener els espera perquè prenguin possessió del seu escó com a europarlamentaris. 

Sobre això, France Inter considera que la decisió de l'Eurocambra és coherent amb la del TJUE. Finalment, el periodista subratlla que la investidura d'avui depèn dels vots d'ERC, la formació de Junqueras.