El Frankfurter, el principal diari alemany, ha donat un toc d'atenció a Espanya per la no solució del conflicte català, que al seu entendre "està paralitzant Espanya" i preveu que aviat afectarà Europa. "El conflicte a Catalunya està paralitzant Espanya i ha provocat ara el fracàs del govern socialista en minoria. La resta d'Europa sentirà aquesta inestabilitat a Madrid a partir d'ara més que no pas abans", assenyala el diari en una anàlisi severa del seu corresponsal per a la península Ibèrica i el Magreb, Hans-Christian Rössler.

"L'endemà de l'inici del gran judici de l'independentisme, el pressupost de Sánchez ha fracassat al Congrés. Els partits catalans li han negat el suport. El primer ministre s'havia acostat als independentistes més que els seus antecessors", afirma, mentre recorda que la via repressiva de l'anterior president, Mariano Rajoy, també va entrar "en un carreró sense sortida".

Segons el rotatiu, gens simpatitzant de l'independentisme català, aquest estancament farà que Europa senti la inestabilitat de la política espanyola més que no pas abans. Atribueix aquest fet al Brèxit, que ha provocat que "augmentés el pes" relatiu d'Espanya com a quarta economia europea. A diferència de Rajoy, afegeix a més que Sánchez era més actiu en la política exterior i havia demostrat "ser un soci constructiu per a Alemanya".  

Frankfurter

El Frankfurter subratlla que no s'ha trobat solució al conflicte perquè a Barcelona "el diàleg s'entén com el compliment d'exigències incompatibles amb la Constitució espanyola", cosa que a Madrid no accepten.

Segons el diari, Espanya ha d'anar a eleccions i intentar un govern estable que no depengui de partits autonòmics. Però admet que abans "haurà d'enfrontar-se a si mateixa". Entés que la situació d'Espanya es complica dia a dia perquè els problemes no es resolen. "La disputa sobre Catalunya amaga una llarga llista de problemes igualment urgents. Ni els socialistes de Sánchez ni els conservadors hi han trobat una solució viable: Hi ha una enorme bretxa al fons de pensions, l'èxode rural és dramàtic i la lluita contra la corrupció no avança", recorda.