La princesa Elionor ha aprofitat el seu discurs en l'entrega de premis de la Fundació Princesa de Girona 2023, a l'Hotel Camiral de Caldes de Malavella, per exaltar les forces armades espanyoles. La successora i filla de Felip VI ha reivindicat el talent dels cinc joves premiats i, a continuació, ha explicat en primera persona com serà el seu futur després d'haver acabat el batxillerat. "Estic a punt d'iniciar l'etapa de formació militar, i més enllà de la meva responsabilitat estic contenta perquè sé com valoren els espanyols les forces armades", ha reblat. La princesa Elionor ha reivindicat que és un "moment important" en la seva vida i que té "moltes ganes" d'afrontar-lo. 

Tot i que unes 500 persones s'han manifestat contra la presència dels monarques espanyols a Girona, la princesa ha afirmat que "ser a Girona és una alegria i converteix aquest lliurament de premis en un moment més especial", ja que l'any passat l'acte es va fer a Cornellà de Llobregat. 

En un discurs on ha fet servir el català, el castellà i breument, l'anglès, Elionor ha definit com a "referents indiscutibles" els cinc premiats d'enguany, amb qui ha assegurat haver parlat sobre "les preocupacions" de la seva generació i de "projectes vitals". En aquest sentit, ha volgut reivindicar el seu propi projecte vital i especialment la formació militar que l'ocuparà els pròxims tres anys i que considera que li permetrà "enfortir els valors" amb els quals ha crescut, com ara "el respecte, l'esforç, l'excel·lència, la temprança o la disciplina".

Felip VI reclama "estabilitat i garantia de futur" per a la joventut

Felip VI ha celebrat en el seu discurs que Elionor hagi pogut fer l'entrega de premis des de Girona i ha afirmat que tant a ell com a la reina Letícia els agrada "veure com la princesa assumeix amb il·lusió i responsabilitat el seu rol de presidenta d'honor" de la fundació que porta el seu nom.

El discurs del rei no ha tingut cap altra referència a Catalunya o al conflicte amb l'Estat i en el pla polític s'ha limitat a reclamar "estabilitat i garantia de futur" per a la joventut. Felip VI ha reivindicat que aquest ha de ser "un objectiu comú, una voluntat que aplegui esforç i idees, pensant en l'Espanya de les pròximes dècades." 

Els premiats d'enguany han estat, en la categoria social, Sílvia Fernández, art-terapeuta i fundadora de la Fundació Art Pal·liatiu; en la categoria empresa, Rafael Jordà, enginyer i CEO fundador d'Open Cosmos, on crea satèl·lits equipats amb intel·ligència artificial (IA) per resoldre reptes climàtics. En la categoria d'Arts i Lletres la guardonada ha estat la violinista María Dueñas, i en l'àmbit d'Investigació Científica, el doctor en Biomedicina i professor a la Universitat Yale, Marc Schneeberger, que investiga per trobar un fàrmac contra l'obesitat. Finalment, en la categoria Internacional, el premi s'ha atorgat a la CEO i cofundadora de la xarxa de cura infantil Kidogo, Sabrina Habib, que busca millorar la vida d'infants a l'Àfrica Oriental.