L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí està assistint aquest dimecres al ple de l'Eurocambra que se celebra a Brussel·les des de les 15 hores. La consellera exiliada ha arribat a la capital comunitària després que va ser detinguda pels Mossos, i posteriorment posada en llibertat en el retorn a Catalunya després de cinc anys d'exili. Ponsatí tenia una ordre de detenció a Espanya per un delicte de desobediència per l'organització del referèndum de l'1-O i va ser detinguda en ple carrer de Barcelona malgrat tenir immunitat com a eurodiputada, que va ser concedida pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea com a mesura cautelar mentre es resol el cas de la protecció parlamentària.

🔴 Clara Ponsatí torna a Brussel·les, DIRECTE | Última hora

Ponsatí ha aparegut als passadissos del Parlament europeu acompanyada del president a l'exili, Carles Puigdemont, i del conseller exiliat Toni Comín, visiblement satisfeta. La seva arribada ha tingut una gran expectació mediàtica. També l'han acompanyada eurodiputats de diversos països que li donen suport.

Ponsatí Europarlament expectació mediàtica Alay
Europarlament expectació mediàtica Ponsatí      Josep Lluís Alay

Ponsatí ha assistit al ple després que va comunicar la seva "detenció il·legal" a la resta d'eurodiputats a través d'un correu electrònic. A més, la consellera exiliada també ha demanat al Parlament Europeu que protegeixi la seva immunitat com a eurodiputada. La petició ara està sent examinada per part de la cambra, així com totes les "qüestions legals" al voltant del cas.

Després de ser traslladada ahir a la Ciutat de la Justícia, el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena va citar Ponsatí el 24 d'abril per comunicar-li el processament per un delicte de desobediència. També ha deixat sense efecte l'ordre de detenció, així com la rebel·lia acordades en el seu moment. També ha establert que Ponsatí hagi de designar domicili i telèfon on pugui ser localitzada i comparèixer davant de l'òrgan judicial quan sigui cridada i li ha advertit que, si ho incompleix, pot ser detinguda. Ara bé, l'advocat Gonzalo Boye ha avançat que Ponsatí no té la intenció d'anar al Tribunal Suprem el dia 24.

Jaume Alonso Cuevillas, advocat i diputat de Junts per Catalunya, s'ha pronunciat sobre la detenció del passat dimarts de Clara Ponsatí. "La detenció ha posat en tensió les costures de l'Estat. Recordem que és eurodiputada, té immunitat i se l'acusa d'un delicte que no comporta presó, de manera que tot això d'ahir va ser un paripé", ha afirmat a RTVE, on ha afegit: "No calia detenir-la. Si la detenen perquè comparegui el 24 d'abril, que li donin una citació". 

Sobre la citació del pròxim 24 d'abril, Ponsatí no es presentaria aquell dia davant del Suprem. En relació amb aquest possible escenari, Cuevillas ha afirmat: "Tornarem a estar com estàvem abans". L'advocat ha subratllat que res del que va succeir ahir amb els Mossos no va tenir "cap sentit"