L'exdiputada nacional de Vox per les Balears Malena Contestí ha decidit renunciar a repetir a les llistes electorals del 10 de novembre, i a més, donar-se de baixa del partit, que titlla de "moviment extremista i antisistema" en un comunicat que ha remès a Efe.

Contestí va ser diputada fins a la dissolució de les Corts el passat 24 de setembre; no forma part de la Diputació Permanent del Congrés, l'òrgan que governa la Cambra en períodes electorals, i d'allà la seva condició ja d'exparlamentària.

Va arribar al Congrés com a número u de Vox per les Balears gràcies a una coalició electoral amb la formació Actúa, que va abandonar el mes d'agost passat després de detectar-se una sèrie d'irregularitats comptables. Però no va deixar Vox, només Actúa, ha recordat a Efe, i per això, aquell mateix mes es va afegir al partit que lidera Santiago Abascal.

Ara ha decidit abandonar una organització amb la qual se sent "traïda", assenyala en el comunicat.

"Aquella il·lusió inicial" amb què fa dos anys va fer el salt a la política "s'ha convertit en una profunda decepció", derivada, afegeix, de la "imposició d'un dogmatisme que colpeja com una enclusa en tots aquells ideals que van semblar fer Vox necessari".

Esmenta algunes causes tot seguit, en el seu comunicat: "suposades irregularitats que no només no s'investiguen, sinó que es protegeixen", "l'exclusió i l'insult constant als altres partits, demagògia, homofòbia, extremismes diversos."

També repara, segons les seves paraules, en causes com una política basada, no en "oferir solucions reals", sinó en "el titular" i "fer soroll per sortir a la premsa", i per al "tot s'hi val, inclosa la manipulació, la criminalització dels dissidents interns o la banalització."

"Vergonya"

Contestí, sempre segons el seu comunicat, reconeix haver sentit "vergonya" en veure's relacionada amb l'exministre italià Matteo Salvini o després de considerar que es "manipulava" la realitat per "vincular directament el terrorisme amb la immigració". I afegeix: o "criminalitzant a la dona que passa el trauma d'avortar" o "irrompent en minuts de silenci amb pancartes polítiques".

Per tot això, conclou que "Vox no és un partit polític", sinó "un moviment extremista i antisistema". "I amb això m'ha traït", afegeix abans de destacar que "la finalitat no justifica els mitjans".

Enumerades aquestes raons, constata la seva renúncia a liderar qualsevol de les llistes de Vox de cara a les eleccions del proper 10 de novembre i a la seva militància. "Prefereixo anar-me a casa meva que seguir a Vox", sentència.

Contestí ha puntualitzat a Efe que ha intentat comunicar la seva decisió a la direcció del partit, però ha estat en va. Durant la curta XIII legislatura, l'exdiputada balear va ser designada per ser la portaveu del grup de Vox a les comissions d'Indústria, Comerç i Turisme, i a la de Política Territorial.