Xavier Martínez és militant d'ERC des de fa deu anys. Es va presentar fa un mes a les segones primàries que el partit va celebrar per escollir candidat a les municipals, on va guanyar Ernest Maragall, perquè considerava que l'actual conseller d'Exteriors representava el passat i no pas el futur de la República. 

Ara, ha decidit presentar-se a les primàries obertes de l'independentisme que organitza l'ANC. En un article a La República, Martínez assegura que és l'única manera de fer "una candidatura netament independentista i republicana a la ciutat de Barcelona".

A més, defensa que és una bona manera d'"implicar a bona part de la ciutadania" i una "oportunitat única per a regenerar i democratitzar el sistema polític del nostre país enquistat en les fossilitzades maneres del segle passat". 

Martínez és un dels més de 42 candidats, entre els que destaquen Jordi Graupera o Adrià Alsina. Unes primàries que no compten amb el suport de cap dels principals partits independentistes, ni JxCat ni ERC.