El líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha assegurat aquest dilluns que “el millor pels pressupostos de Catalunya” serà el resultat que tregui la seva formació el 26-J. Domènech ha justificat que “derogarem la ley Montoro”, per la qual les finances de la Generalitat depenen actualment del govern de l’Estat.

En un acte al pati Llimona de Barcelona per explicar les propostes econòmiques de la confluència per un “govern del canvi”, la cara visible d’En Comú ha augurat dos escenaris: o bé que la CUP “acabi aprovant els pressupostos”, o bé que al final “no n’hi hagi”. El diagnòstic l’extreu de les declaracions del vicepresident, Oriol Junqueras, que aquest matí ha deixat clar que la negociació només serà amb la CUP.

En qualsevol cas, si es produeix l’esmena a la totalitat dels anticapitalistes aquest dijous, que emmarca no en un debat de números sinó de “full de ruta”, no ha de voler dir que hi hagi nous comicis a Catalunya. Domènech ha assenyalat que ja s’han prorrogat els comptes altres cops.

Impost a la banca

Entre la llista de les accions econòmiques que ha donat a conèixer En Comú Podem si governa s'hi troba la creació d'un impost a la banca, perquè acabi retornant els diners del rescat. La idea no seria recuperar els diners de cop, sinó progressivament a partir dels beneficis que estan obtenint les entitats. Però també han apuntat 9 propostes més:

1) "Creació d'una banca pública industrial, per desenvolupar la petita i mitjana economia. Ha d'estar ben regulada. És combinable amb un model de banca pública més local així com cooperativa i social".

2) "Impulsarem una auditoria ciutadana del deute públic". En aquest punt també hi ha previst que es decideixi l'estratègia pel que fa a l'endeutament futur.

3) "Proposem una profunda reforma fiscal per augmentar la progressivitat". La pretensió és incrementar la progressivitat a partir dels 60.000€.

4) "Un canvi de model productiu (actualment) basat en la construcció, els salaris baixos, cap a una nova revolució industrial, de caràcter verd", ha assenyalat el número 3, Josep Vendrell, afegint que "Catalunya es podria especialitzar en energies renovables".

5) "Un pla ambiciós de nova inversió pública de l’Estat cap a la societat de 96.000 milions d’euros".

6) Creació d'una renda garantida de 600 euros. "És factor de creixement econòmic", ha defensat Xavier Domènech.

7) Revisió de la fiscalitat de les SICAV i atacar el frau fiscal "que es concentra en les grans fortunes".

8) "És una política absurda reduir 8.000 que demana la Comissió Europea. És insostenible i plantegem negociar amb Brussel·les", ha reivindicat Domènech, en referència a l'objectiu de dèficit.

9) Potenciar monedes i crèdits locals. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ja ho va plantejar en campanya per Barcelona.