El conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, ha assegurat aquest dijous que el projecte de pressupostos del seu departament per al 2017 creix, tot i que és fill i hereu de la recessió econòmica, d'una herència basada al sobreendeutament i d'una "sagnant retirada de la participació de l'Estat".

A la presentació dels comptes de Cultura en comissió parlamentària, ha afegit que, amb un augment del 9,3% global i un volum de 261 milions d'euros, aquest pressupost representa el 0,8% dels comptes de la Generalitat, lluny de la situació dels països més avançats, que dediquen el 2% dels diners públics a Cultura. Per això ha remarcat que “queda curt”.

"Tenim el repte de ser la Dinamarca mediterrània o l'Anglaterra del sud", ha explicat Vila, convençut que el camí marcat per l'increment d'aquests comptes és important i que dibuixa una bona línia d'increment els anys vinents.

Els grups parlamentaris de Ciutadans, CSQP, PSC i PP que havien presentat esmena a la totalitat als comptes del departament, principalment per la seva infradotació, l’han reiterada després d’escoltar les explicacions del conseller. 

De la seva banda, la representant de la CUP, Mireia Boya, ha qualificat de “continuistes” els pressupostos i de propis d’una “autonomia intervinguda”, però el grup ha evitat presentar una esmena a la totalitat. Amb el seu vot contrari i el dels representants del grup parlamentari de Junts pel Sí, la comissió de Cultura ha rebutjat les esmenes a la totalitat al pressupost de Cultura pel 2017, que seguirà el tràmit parlamentari.