La decisió de Catalunya en Comú de no participar en la cimera del Govern per avaluar la situació política a Catalunya ha generat crítiques per part dels partits i entitats sobiranistes. Tot i que la posició dels comuns és ambigua en referència al suport al referèndum unilateral, aquests sempre han defensat el dret a decidir dels catalans. De fet, s’han postulat com uns dels impulsors del Pacte Nacional pel Referèndum i han treballat per aconseguir suports tant en terreny nacional com internacional.

És per aquest motiu que ha sorprès la seva absència a la cimera convocada pel Govern, una decisió que ha suposat fortes crítiques al partit. El president de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha recordat la visita que va fer el coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, al Rei. Segons va explicar en aquell moment, Domènech hi va assistir per cortesia i va aprofitar per traslladar-li les reclamacions del seu grup.

Així, Turull ha fet ús de la ironia per preguntar, implícitament, com expliquen els comuns l’absència a la cimera. Aquest tuit ha provocat una cadena de recriminacions entre els membres de Junts pel Sí i els de Catalunya Sí que es Pot. “Una cosa és un tràmit protocol·lari i una altra una reunió política que qüestiona el Pacte Nacional pel Referèndum”, s’ha apressat a respondre el president del grup, Lluís Rabell.

El portaveu adjunt d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, també s’ha unit a les crítiques i ha publicat al seu compte de Twitter una imatge del coordinador d’Iniciativa per Catalunya Verds del març del 2016, Joan Herrera, i ha assegurat “tot torna”.

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, també n’ha dit la seva i ha acusat el president del Govern, Carles Puigdemont, de “marginar el Pacte Nacional pel Referèndum”, un espai transversal, segons han definit els comuns.