Les pressions de membres espanyols en el si de l'Acadèmia Europaea han provocat que l'organisme hagi hagut d'esmenar la plana, rectificar i retirar el suport a Andreu Mas-Colell en la causa del Tribunal de Comptes. El president de l'organisme acadèmic, David Coates, ha sortit a demanar disculpes als membres de l'organització científica europea per haver enviat un correu electrònic en el qual demanava firmes per a una carta de suport a Mas-Colell, exconseller d'Economia i Coneixement.

Un dels membres espanyols que es va expressar per criticar el posicionament de l'acadèmia és José Domínguez Abascal, que és catedràtic i va ser secretari d'estat d'Energia del govern espanyol: "Vull expressar la més ferma i condemna a l'ús de l'Acadèmia Europaea per qüestionar l'estat de dret d'un país democràtic que és membre de la Unió Europea".

Les paraules de disculpa de Coates

Després de les pressions, David Coates ha rectificat i ha assegurat que va ser "precipitat i poc acurat" haver-se posicionat en aquesta qüestió. El president de l'organització científica europea ha anat més enllà i ha assenyalat que "la nova informació deixa clar que el tema només correspon a les autoritats nacionals i no afecta l'àmbit acadèmic". D'aquesta forma, ara considera que l'entitat "no ha de pronunciar-se al respecte".

Altres mostres de suport

Durant aquestes darreres setmanes, Andreu Mas-Colell ha rebut el suport d'altres organitzacions acadèmiques amb reconegut prestigi arreu del món pel setge del Tribunal de Comptes. Dani Rodrik (economista del Harvard Kennedy School), Kaushik Basu (execonomista en cap del Banc Mundial i professor de la Universitat de Cornell) o el Georgetown Center for Economic Research són mostres de diferents personalitats i organismes que van tancar files amb l'exconseller des del continent americà.

Paral·lelament, un grup de 33 premis Nobel d'Economia i altres economistes destacats van escriure un article per defensar Mas-Colell i mostrar la seva "profunda preocupació" per la seva situació. El fill d'Andreu Mas-Colell, Alex Mas, va explicar que la persecució del Tribunal de Comptes podria fer que passessin a mans de les autoritats estatals la casa, la pensió i el compte bancari del seu pare.

Altres entitats com el Col·legi d'Economistes o el Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement també van posicionar-se al costat de l'economista. De fet, el Col·legi d'Economistes ho va qualificar d'"indignant i ofensiu" el setge contra Mas-Colell.

Aquest dimarts ja s'ha conegut que el Tribunal de Comptes ha fixat una fiança de 2,8 milions d'euros a Andreu Mas-Colell. Altres exmembres del Govern també tenen una quantia molt alta: Francesc Homs (2,9 milions), Artur Mas (2,8 milions), Raül Romeva (2,1 milions) i Carles Puigdemont o Oriol Junqueras (1,9 milions) són alguns exemples.

 

Imatge principal: Andreu Mas-Colell, a la Universitat Pompeu Fabra / Sergi Alcàzar