Serveis Penitenciaris té prevista la possibilitat que els presos facin vaga de fam, com Jordi Sànchez i Jordi Turull. En aquests casos s’aplica una normativa en què destaca en primer lloc que els interns que vulguin fer vaga de fam ho han de comunicar individualment a la direcció del centre penitenciari per mitjà d’una instància. A més, en aquesta instància hi ha de constar si serà vaga de fam i de set o només vaga de fam.

Un cop comunicada i iniciada la vaga de fam, els protocols mèdics preveuen que els metges del centre penitenciari controlin l’estat de salut dels interns amb un seguiment de la pressió, el pes i anàlisis de sang, entre d’altres. Inicialment, els facultatius faran aquests controls cada dos dies, però n’adaptaran la periodicitat a l’evolució dels pacients.

Previsió d’ingrés hospitalari

En cas que l’estat de salut dels interns requereixi un ingrés hospitalari, Serveis Penitenciaris els traslladaran a la Unitat Hospitalària Penitenciària de Terrassa. També s’assenyala que com a mesura extrema un jutge pot autoritzar l’alimentació forçosa per mitjà de l'administració de sèrum per indicació facultativa.

Pel que fa al règim de vida, els interns en vaga de fam continuen subjectes al que hi hagi establert al centre penitenciari. Per tant, mantenen els horaris i les activitats, igual que l’obligació d’anar al menjador, com la resta dels presos.