Els presos polítics han protagonitzat aquest dilluns un acte d'unitat antirepressiva en plena campanya electoral per les eleccions del 14-F. Organitzat per Òmnium Cultural i només obert als mitjans (tot i que alguns curiosos ho han seguit des de fora del recinte, al passeig de Gràcia), tots els presos han llegit un manifest davant del Palau Robert de Barcelona en què s'han mostrat convençuts que l'independentisme revalidarà el triomf del 21-D.

"Estem convençuts que el sobiranisme tornarà a omplir les urnes de dignitat i d’esperança; que la majoria de catalans tornarà a donar un missatge molt clar a l’Estat espanyol i al món: reivindicar el dret a l’autodeterminació del poble de Catalunya, i exigir la fi de la repressió per afrontar la resolució democràtica a un conflicte polític, mitjançant l’amnistia i el retorn dels exiliats", han reivindicat.

En un moment en què els dos principals partits independentistes es troben en ple duel electoral després d'una legislatura plena de crispació i picabaralles, els presos han reivindicat les "manifestacions massives" dels darrers deu anys i les victòries electorals.

acto omnium presos políticos - sergi alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

En aquest sentit, han demanat al Govern que surti dels comicis que "defensi un projecte de país inclusiu, al servei de la reconstrucció social i l’alliberament nacional; i per avançar cap aquest horitzó comú és indefugible seguir construint una estratègia compartida".

Això contrasta bastant amb els retrets que s'estan fent els candidats de JxCat i ERC, Laura Borràs i Pere Aragonès. Mentre la de Puigdemont acusa el republicà de voler formar un tripartit amb el PSC, aquest li retreu el reclam electoral de la reactivació de la DUI.

Donen per perdut el tercer grau

En el manifest els presos també han advertit que estan convençuts que perdran el tercer grau en pocs dies. "Aquest tercer grau sabem que novament serà efímer, que els poders de l’Estat el suspendran i anul·laran en qüestió de dies", han lamentat. De fet, ahir mateix Vox ja va instar la Fiscalia que el recorrés, tot i que aquesta encara no s'ha pronunciat.

"Però la seva repressió no fa més que enfortir els principis democràtics que ens han dut a la presó, que han dut a més de 2.800 independentistes a ser represaliats per motius polítics", han alertat. Cal recordar que alguns d'aquests represaliats també tenen d'acusació a la mateixa Generalitat.

Crítiques per les eleccions

Els dirigents independentistes empresonats també s'han referit a la decisió del TSJC d'imposar les eleccions pel 14 de febrer, tot i la crisi sanitària de la Covid-19. "Han imposat la data de les eleccions catalanes en contra d’un ampli consens del Parlament i del criteri dels experts sanitaris, obligant la ciutadania a escollir entre la protecció del dret a la vida i el dret a la participació política", han denunciat.

"Parapetats darrere de tribunals que continuen fent política, el seu menyspreu a les institucions i a la societat catalana és tan gran, que estan disposats a posar en risc la salut dels votants i la legitimitat democràtica dels resultats", han etzibat.

Càlida rebuda

En acabar l'acte, els presos han rebut el càlid suport d'alguns seguidors que han seguit l'acte des del carrer. Queden poques hores perquè els presos tornin a la presó per dormir, encara que conscients que depenent del que faci la Fiscalia, l'estança a la presó podria convertir-se un altre cop en les 24 hores del dia.