Unitat i conviccions fermes entre els presos polítics abans de tornar a la presó de Lledoners. El jutge els ha retirat de nou el tercer grau i tots ells —Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart— han coincidit a assegurar que es tracta de "més venjança" per part de l'Estat. Tot i això, tots han reivindicat que res els farà canviar els ideals i s'han compromès a seguir treballant plegats per l'objectiu comú: la independència. 

El primer de reaccionar ha estat el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, que ha informat de la notícia. "No ens faran callar ni renunciar a seguir treballant per construir un país independent, plenament lliure, democràtic i pròsper. Seguim sense defallir. Llum als ulls i força al braç!", ha clamat en una piulada. En aquesta mateixa línia s'ha pronunciat el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que ha reafirmat que no té penediment i que "mai deixarà de lluitar".

El vicepresident de JxCat, Jordi Turull, també ha reaccionat : "Avui de nou i més fort que mai, perquè no ens podran empresonar els ideals i el compromís amb l’objectiu". En declaracions a Catalunya Ràdio, Turull ha explicat que avui mateix tornaran a la presó com estava previst per anar a dormir i que demà al matí ja no en sortiran. Turull ha reivindicat que a partir d'ara tenen dret a 36 dies de permís a l'any tenint en compte que tots els presos de Lledoners per l'1-O ja han complert una quarta part de la pena.

Turull ha admès que ja es temien la decisió perquè "la Fiscalia va a sac en termes d'escarment i de venjança". "Aquí el problema és Fiscalia i el Tribunal Suprem, que ens apliquen el dret penal de l'enemic", ha afegit.

El president d'ERC i exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha reaccionat a través d'una piulada. Al tuit, Junqueras assegura que ja sap que "la justícia espanyola no s’aturarà mai". "Nosaltres tampoc, i continuarem treballant incansablement per la llibertat, la justícia social i la república catalana", afegeix, tot demanant als independentistes que no es donin per vençuts. "No defalliu perquè nosaltres no ho farem", assegura.

L'exconseller d'Interior Joaquim Forn ha carregat contra la "voluntat d'escarment" que veu en el tribunal. "Ens correspondria de forma natural si no fóssim el que som, presos polítics", ha assegurat a Twitter. Forn ha agraït el suport rebut i ha criticat que la justícia "de nou es mostra implacable".

Per la seva banda, Josep Rull ha reafirmat també que continuarà defensant unes "idees legítimes i nobles defensades pacíficament".

 

Per últim,  l'exconseller Raül Romeva (ERC) ha lamentat que l'Estat segueixi amb la seva "línia repressiva": "El forat que l'Estat cava a la democràcia és cada dia més profund i irreparable".