La sessió de constitució del Congrés dels Diputats d'aquest dimarts serà inèdita per un fet: la presència de presos polítics catalans als seus escons. És per això que els seus companys de grups parlamentaris no han volgut desaprofitar l'ocasió. I han acudit ben d'hora per a reservar-los escons: Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull s'asseuran a primera línia, just per darrere del banc del govern espanyol. En la constitució de les Corts els escons no estan assignats i cada diputat pot asseure's on vulgui. L'escó de Sànchez és el que la passada legislatura ocupava Albert Rivera

Per la seva part, Oriol Junqueras també s'asseurà en una posició avançada: la segona fila, a tocar del passadís de la banda esquerra.

La diputada Laura Borràs ha compartit a través de les xarxes socials els escons amb els cartells dels tres presos polítics. "La seva dignitat està intacta. Avui molts dels que els volen a la presó els hauran de mirar als ulls i no podran aguantar la mirada", ha assegurat.

No aniran amb manilles, per no afectar la seva dignitat, i tindran llibertat de moviment dins la sala de sessions. Això sí, els seus set accessos seran degudament controlats per agents de paisà. I hi arribaran des del soterrani, on hi ha la comissaria de la Policia Nacional, amb un ascensor que puja directament al Palau.

A aquestes hores és imprevisible el que pugui passar dins l'hemicicle, especialment amb 24 diputats de l'extrema dreta de Vox asseguts en els escons que van aconseguir. Però sí que és bastant probable, segons expliquen fonts d'ERC, que Oriol Junqueras s'acosti a saludar Pedro Sánchez. Segons les previsions, els presos electes seran els últims a entrar al saló de sessions de la Cambra Baixa.

Els diputats presos han arribat al Congrés des de la presó de Soto del Real a les 8:40. Per la seva part, el senador Raül Romeva ho ha fet a les 8:20.