Els presos polítics han recordat avui el tercer aniversari del referèndum de l'1-O a través de les xarxes socials i han llançat missatges d'unitat i en contra de la repressió de l'Estat. Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa, condemnats en el judici al procés, han destacat l'èxit col·lectiu que va representar la celebració de la consulta.

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha fet una crida als catalans a sentir-se orgullosos "dels nostres èxits col·lectius" i a la unitat. Com ja va fer davant del Tribunal Suprem, Cuixart insisteix que "ho tornarem a fer tants cops com faci falta". Per la seva banda, Jordi Sànchez recorda que el referèndum va ser un projecte col·lectiu "d'un país que buscava la llibertat". Sànchez, igual que Cuixart, fa una crida a la unitat i destaca que "només si ens conjurem de nou ens en sortirem. Fem-ho!".

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha destacat que l'1-O el poble català va demostrar que era pacífic, mobilitzat i determinat. "Vam demostrar que la independència és l'únic camí", destaca el republicà, que fa aquesta crida: "Preparem-nos per tornar-hi! Fins a la victòria!".

presos politics Lledoners 01 12 2018 Omnium Cultural ACN

Els presos polítics a Lledoners / ACN

Dignitat democràtica

Des de la presó de Lledoners Jordi Turull i Joaquim Forn també s'han expressat a Twitter. Turull ha denunciat la vergonya repressora de l'Estat espanyol enfront de la "dignitat democràtica d'un poble pacífic". Al seu torn, Forn ha tingut un record per a "tots i totes els qui amb determinació i compromís vau fer possible una jornada històrica en la qual es va fer realitat l'anhel de decidir el seu futur de llibertat".

Josep Rull i Raül Romeva, també des de la presó, han reivindicat l'1-O. Rull ha recordat els més de dos milions de ciutadans que van participar a la consulta: "onades d'esperança van vèncer la por", mentre que Raül Romeva ha destacat que l'1-O "representa la millor cara de la nostra societat: compromesa, democràtica, cívica". Romeva posa èmfasi en el fet que "ha valgut i valdrà la pena".

Torra Bassa i Forcadell

Carme Forcadell i Dolors Bassa amb el president Torra dilluns passat / ACN

Carme Forcadell, en un missatge concís però directe, assegura en majúscules: "La repressió no ens aturarà". Igual de contundent es mostra Dolors Bassa, que comença el seu missatge amb un "ni oblit ni perdó" i recorda les 2.850 persones condemnades i encausades per l'1-O.